In 5 stappen de lekkerste salades

27 jul 2015

Of je nou voor een maaltijdsalade gaat of op zoek bent naar een fris blaadje groen voor naast je stukje vlees of vis: met dit handige stappenplan kom je zeker weten uit de voeten. Koop naar het seizoen, voeg je favo ingrediënten toe en maak er een supersalade van. Eet smakelijk!

1. De basis

Stap één is het bepalen van de basis waarmee je een salade gaat maken. Het kiezen van een slasoort is waar je meestal mee begint, maar deze kun je ook vervangen door bijvoorbeeld boerenkool, spinazie of andijvie. Het is maar waar je van houdt!  Kies eens voor: 

IJsbergsla
Eikenbladsla
Veldsla
Rucola ( je hebt in sommige supermarkten nu zelfs lekker pittige wasabi-rucola liggen)
Spinazie
Snijbiet
Waterkers
Boerenkool
– Andijvie

2. Groenten en granen

In stap twee bepaal je welke groentesoorten je toe gaat voegen aan je salade. In principe kun je elke soort groente gebruiken, varieer eens met wat er allemaal te koop is. Naast de standaard komkommer, paprika, avocado en tomaat kun je ook gaan voor:

– Gegrilde courgette, paprika en aubergine
– Geraspte wortel
Tomaatjes: warm uit de oven, zongedroogd of ‘gewoon normaal’.
Peultjes
Avocado
Pompoen
– Taugé
Erwtjes
– Rode-, witte- of lente-ui. Of ’n fijngesneden sjalotje.
Radijsjes
Asperges
Bietjes
Zoete aardappel (oké, da’s stiekem geen groente)

Pasta (voor ’n pastasalade)
– Quinoa
– Couscous
–  Rijst

3. Dressing

Zonder vinaigrette of dressing is je salade niet compleet. Eet je ‘m to-go of wil je wat van je maal bewaren voor later? Meng ‘m er dan pas doorheen op het moment dat je hem gaat eten. Zo blijven je groenten lekker knapperig! Enne, de lekkerste sauzen maak je natuurlijk gewoon zelf:

Frisse dressing met meerdere soorten olie en zout
PIttige dip (rode peper, sojasaus, azijn en honing)
Citroen/ kruiden dressing met onder andere: citroen, peterselie en dille
– Spicy gochujangdressing
Frisse maar pittige dressing: limoen, avocado, wasabi
 

 4. Vlees of vis

Je kunt je salade natuurlijk lekker vega maken, maar mocht je ‘m als hoofdmaaltijd eten, dan kun je altijd voor een van deze toevoegingen gaan:

– Biefstuk- of kipreepjes (de kip kun je lekker krokant maken door hem even te paneren)
– Gerookte kip
– Carpaccio
– Tonijn, zalm, of makreelsnippers
– Garnaaltjes of juist lekkere grote gamba’s
– Pancetta of prosciutto
– Eendenborst
– Falafelballetjes, die je natuurlijk ook zelf kunt maken 

5. Kruiden, noten, kaas en andere extraatjes  

Bijna klaar! Maak je salade helemaal af met 1 van deze geinige extraatjes:

– Munt, koriander, dille, peterselie
– Pompoenpitten, zonnebloempitten, amandelen, sesamzaad of een ander knapperig nootje
– Fetakaas, hüttenkäse, Parmezaanse kaas, mozzarella of een andere kaassoort
– Gekookt of gebakken eitje
Linzen
– Olijven
– Croutons (oud brood over? Dan maak je ze ook heel easy zelf. Snijd brood in kleine blokjes, meng met een scheut olijfolie en stop een half uurtje in een oven op 175°C
– Blokjes fruit: kiwi, ananas, perzik, mango en aardbei doen ’t erg goed in salades.

Onze favoriete salades

Thaise salade
Salade met mozzarella
Salade vegan greens
Watermeloen salade met geitenkaas
Salade met rode biet en peertjes

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren

Kooktips

Meer Kooktips
Nieuwsbrief