In de Nederlandse wateren zwemmen talloze lekkere vissen, schaal- en schelpdieren. Maar het zal je misschien verbazen dat in de Nederlandse wateren de lekkerste kreeften ter wereld zwemmen. Geroemd om zijn unieke smaak en DNA-structuur: onze visexpert Bart van Olphen vertelt over de geschiedenis van deze bijzondere Oosterschelde kreeft die van begin april tot half juli verkrijgbaar is.
“De immigrant”
Bart: ‘Toen ik jaren geleden in Parijs in de driesterren keuken van Alain Sendersens werkte, kwamen dagelijks grote verse Bretonse kreeften binnen. Prachtig waren die. Maar waarom kon ik die die niet in Nederland krijgen? In Nederland hebben we dan wel geen Bretonse kreeften, we hebben wel de fantastische blauwe Oosterschelde kreeften. Toen de Oosterschelde vissers in 1883 de eerste Oosterschelde kreeft vingen, waren de vissers aangenaam verrast. Een vereiste voor de leefomgeving van de kreeft is namelijk een rotsachtige omgeving waar hij zich gemakkelijk tussen gaten en spleten kan stoppen. En laten we die nou net niet hebben in de Oosterschelde. Een ding was duidelijk: de Oosterschelde kreeft is een “immigrant”.’
Biologische verklaring
‘Waar deze immigrant dan vandaag kwam was lange tijd een raadsel. Er gingen verschillende mythes de ronde. Zo zou een Noors schip een aantal kreeften zijn verloren in de Oosterschelde die zich vervolgens hebben voortgeplant in het Zeeuwse water. Volgens menig bioloog is dat onmogelijk, maar geloven zij wel in deze biologische verklaring. Als kreeften uit het ei gekomen zijn, zwemmen ze als larfje rond voor ze uiteindelijk naar de bodem zakken. Deze larven werden door zeestromingen meegevoerd naar Zeeland. Omdat de kreeften alleen overleven in zout water, overleefden ze het niet in het zoete water van de Schelde. In 1868 werd de zeekrak tussen Zuid-Beveland en Brabant gedicht. De toevoer van zoet water stopte en zo kon het exotische dier groeien en voortplanten in de koude Zeeuwse wateren.’
Bijzonder DNA
‘Aan de hand van de geschiedenis van het achtpotige schaaldier kunnen we al concluderen dat het een heel bijzonder product is. Dat proef je terug in de smaak en zie je aan de donkerblauwe soms bijna zwarte kleur. De Zeeuwse kreeft wordt geroemd door chefs van over de hele wereld om de zachte structuur en unieke smaak van het vlees. Alleen de sterkste kreeften overleven de ijzige kou in de Oosterschelde en daar heeft hij zijn bijzondere DNA aan te danken. Internationaal onderzoek toont aan dat dit bijzondere DNA afwijkt van de Europese zeekreeft. Daarom zijn de Oosterschelde vissers hartstikke zuinig op het schaaldier, en dat is maar goed ook!’
Hoe ontleed ik een kreeft?
In onderstaande video laat onze visexpert Bart van Olphen je zien hoe je een kreeft ontleed als een echte pro. Kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Bestel jouw kreeft dan hier gemakkelijk online!
Zelf aan de slag met kreeft? Probeer dan eens deze cannelloni met kreeft & witte asperges!