Perfect gebakken skrei- of kabeljauwfilet

19 maart

Hoe maak je vis het lekkerst klaar? Het is misschien wel een van de meest gestelde vragen aan onze visexpert Bart van Olphen. We vroegen hem om voor eens en voor altijd korte metten te maken met de gedachte dat vis klaarmaken een lastig klusje is. In deze serie how to’s neemt Bart je stap voor stap mee en laat hij je zien dat vis bereiden écht niet ingewikkeld is.  Veel plezier! 

Bart van Olphen: ‘Voordat ik begin met uitleggen hoe je skrei- of kabeljauwfilet zonder huid perfect kunt bakken, wil ik graag met jullie delen dat deze manier van visfilet bakken geldt voor zo goed als alle witvissoorten. Dus pas gerust toe op welke witte vissoort je maar lekker vindt!’

Je hebt nodig:

  • mooie skrei- of kabeljauwfilet zonder huid
  • keukenpapier
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • 1 el plantaardige olie
  • (vis)spatel
  • flinke klont boter
  • lepel

Stap 1
Haal de vis zo’n 20 minuten voordat je gaat bakken uit de koelkast, zodat deze iets op temperatuur kan komen. Dep de vis goed droog met keukenpapier en breng op beide kanten van de filet naar smaak zout aan.

Stap 2
Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en voeg een eetlepel plantaardige olie toe. Zodra de olie heet is, leg je de vis in de pan.

Stap 3
Bak de vis aan één kant – afhankelijk van de dikte – gedurende 3-4 minuten, je ziet dat de kleur van het visvlees ondoorzichtig wordt.

Stap 4
Draai de vis voorzichtig om met een visspatel en voeg de flinke klont boter toe aan de pan. Als de boter gesmolten is, schep je de boter met een lepel gedurende 2-3 minuten voortdurend over de vis terwijl de onderkant bakt in de pan (dit noem je in de professionele keuken arroseren). Als je met je vinger de ‘lamellen’ van de vis voorzichtig los kunt drukken, dan is de vis perfect gebakken. Het moet er glazig uitzien. Zie je kleine gestolde eiwitbolletjes uit de vis komen, dan is de vis net te ver gebakken (maar wel nog lekker).

Optioneel
Ben je niet zeker van de garing van de vis, leg de vis dan – nadat je deze uit de pan hebt gehaald – nog een paar minuten onder een vel aluminiumfolie om zachtjes door te garen.

Gelijk aan de slag? Maak dan deze ratatouille met skrei en venkeljus!

Enjoy!


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Algemeen
Meer Algemeen
Gratis nieuwsbrief