Rukmini’s top 5 BBQ-tips

12 juli

Een goed georganiseerde barbecue? Eentje waarbij je in de ene hand een drankje hebt en met de andere hand eten uitdeelt. We vroegen onze vaste columnist Rukmini Iyver om haar top 5 BBQ-tips: ‘Niet veel dingen zijn fijner dan buiten koken en eten. Of je nou met goed gezelschap bent, misschien een paar honden, of gewoon in je eentje, het geeft ontzettend veel voldoening om met minimale middelen te koken Het enige wat je nodig hebt is een hittebron en wat ingrediënten. Ik geef je mijn vijf ultieme barbecuetips, met als bonustip: ga voor kwaliteit, overhaast niets en gril er deze zomer op los!’

Tip #1: Geniet zo lang als je kunt

‘Om zo lang mogelijk buiten te kunnen zijn, leg ik mijn snijplank vaak op de tuintafel. Vervolgens prep ik alle groentes, sauzen en rubs, en ga ik op mijn gemak met een drankje in het zonnetje zitten. Zo nu en dan  keer ik iets om op de grill, waarna de gerechten een voor een van de barbecue op tafel terechtkomen.’

Tip #2: Welke BBQ?

‘Ik heb verschillende barbecues uitgeprobeerd. Dure, ingewikkelde gasbarbecue? Check, hoewel jammer genoeg niet van mij. Goedkope, kleine gasbarbecue, die ik pas na uren gedoe in de stromende regen aan de gasfles kon koppelen? Check. En dan houtskool: rommelig, onvoorspelbaar en toch echt wel mijn favoriet – al vind ik wel dat mensen me zouden moeten waarschuwen als ik weer een zwarte vegen op mijn neus heb en ik eruitzie als iemand uit Mary Poppins. Ik kies voor deze barbecue, simpelweg omdat hij het holbewonersinstinct in je losmaakt. De rook geeft een ongelooflijk lekkere smaak aan je eten. Je kunt hout met extra aroma of droge twijgen uit de tuin gebruiken, of takjes rozemarijn, lavendel of tijm. Heerlijk!’

Tip #3: Groente-grill-twist

‘Veel groenten, zoals aubergine, bietjes en (zoete) aardappels, kun je direct op de houtskool leggen. Delicatere ingrediënten zoals tomaten of gemarineerde zwarte bonen kun je in aluminiumfolie verpakken en op de hete kolen leggen. Simpel, maar so good!

Tip #4: Geen deksel?

‘Heeft je BBQ geen deksel, dan raad ik je aan om een diepe, metalen braadslee als deksel te gebruiken – op zijn kop, natuurlijk. Zo creëer je een soort oven en zorg je dat de warme goed reguleert. Wees voorzicht en gebruik hittebestendige ovenhandschoenen als je de braadslee erop legt en eraf haalt.’

Tip #5: Go vega(n!)

‘Omdat barbecues vooral (of vaak) worden geassocieerd met vlees – hoewel dat gelukkig aan het veranderen is –, word ik heel blij van het idee van een volledig vegetarisch of vegan maaltijd die rechtstreeks van de grill komt, vol textuur, smaak en kleur. In mijn boek De groene barbecue geef ik je veel barbecuerecepten. Of je voor vegetariërs en vegans kookt, zelf vegetariër bent of meer groen op je bord wilt, dit boek geeft je hopelijk dé ideeën om de hele zomer zo veel mogelijk tijd buiten door te brengen. Wat dacht je van groene asperges, radijsjes en burrata? Of een van mijn favorieten die gebaseerd is op het Spaanse gerecht berenjenas con miel, gefrituurde aubergine in een deegjasje, opgediend met honing. Ik bedacht me bij de allereerste keer ‘proefkoken’ van dit recept dat geitenkaas net zo goed bij honing past als aubergine, en dat was het begin van deze geitenkaas-auberginetorentjes . De kaas smelt tussen de warme plakken aubergine en krijgt extra smaak door wat takjes citroentijm. Om gewoon zo te eten, of tussen knapperige bolletjes, als burgers. Oh, en good to know: als het deze zomer nou met bakken uit de hemel komt, dan kun je de gerechten uit dit boek ook in de oven bereiden. Zo hoeft je BBQ-etentje niet in het water te vallen!’

Wil je meer tips, verhalen en recepten van Rukmini? Ze komen stuk voor stuk voorbij in de blogs die ze met ons deelt: 

Én vergeet haar boeken, naast de tip die ze zelf al gaf (de groene barbecue), natuurlijk niet:

TIP: Deze zomer is het Rukmini-magazine verschenen. Dit is een prachtig limited edition magazine vol heerlijke recepten, tips en een interview met Rukmini Iyer. Het magazine is tot 27 juli verkrijgbaar in het tijdschriftenschap in de supermarkt en bij je lokale kantoorboekhandel en staat bomvol inspiratie zodat jij deze zomer lekker de keuken in kunt duiken! Ook staan er oude vertrouwede recepten uit de Bakplaten-serie in met een twist van bekende Nederlandser, namelijk Rutger van den Broek, Ramon Brugman, Karin Luiten, Yvette van Boven, Yvon Jaspers, Jonah Freud, Julius Jaspers en Danny Jansen.

En nog leuker: wij mogen maar liefst 10 exemplaren van het Rukmini-magazine weggeven! Klik hier om kans te maken.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Algemeen
Meer Algemeen
Gratis nieuwsbrief