Rukmini’s Moederdag-recepten

5 mei

Het is bijná Moederdag! Voor alle mama’s, bonusmama’s én schoonmama’s zijn de we de boekenkast ingedoken en hebben we de lekkerste baktips voor je verzameld. Liefdevolle baksels van Rukmini om precies te zijn. Die niet alleen als onweerstaanbaar ontbijt of verwenbrunch door kunnen, maar ook als cadeautje – origineel én hartstikke lekker. Rukmini: ‘Mijn moeder is altijd mijn grootste inspiratiebron voor de recepten die ik maak. Ik ben nu zelf net een kersverse mama geworden, en ik hoop dat zij mijn recepten ook gaat omarmen en straks haar eigen culinaire swing aangeeft.’

We rennen en vliegen, net als onze mama’s dat vroeger voor ons deden, maar tijd maken voor een cadeau voor Moederdag moet – oké, het mag. Want niets moet. Je kunt natuurlijk gaan voor een cadeau uit de winkel, maar een zelfgemaakt presentje is goud waard. Wedden dat jouw moeder het ook zal liken op Instagram als je een van deze heerlijke baksels maakt? Niemand die door heeft dat het een appeltje-eitje is, iedereen – en vooral mama – zal alleen maar hunkeren naar Moederdag next year.

Galette van appel

Rukmini: ‘Galettes zijn een van de makkelijkste taartjes die je kunt maken. Ik zou wel willen beweren dat dit appel-cheddartaartje nog lekkerder is als het een nachtje in de koelkast heeft gestaan.’ Nou, komt dat even goed uit: duik je zaterdag de keuken in, ben je zondag ready to go om richting ouderlijk huis te gaan. Even oppiepen in de oven en moeders zal smullen.

Rabarber-vanilletaart

Wie kan deze prachtige, roze rabarbertaart nou niet elk moment van de dag eten? Rukmini: ‘Nou, ik in ieder geval wel! Hij is friszuur van smaak, zoet en lichtelijk verslavend.’ In plaats van een grote taart kun je ook eenpersoonstaartjes maken, die je – nadat ze zijn afgekoeld – kunt inpakken in een doorzichtig folie. Strik eromheen en klaar!

Perziktaart met dulce de leche

Zullen we wat afspreken? Als je deze perziktaart bakt, proef hem dan niet. We herhalen: niet-niet-niet. Als je eenmaal een stukje geproefd hebt, blijf je eten – zó lekker. Rukmini’s tip: ‘Eet hem als het even lukt warm, net uit de oven, en geef er crème fraîche of lobbig geklopte room bij.’

Avocado met walnoten en kaas

Rukmini: ‘Deze avocado met walnoten en blauwe kaas is mijn ode aan de klassieke gevulde avocado uit de jaren tachtig die ik altijd als heel Amerikaans beschouw sinds ik als tiener De glazen stolp las. Deze versie bevat geen krab, maar is een combinatie van gebakken avocado met blauwe kaas en bacon die ik ooit at in Tennessee en de (ongebakken) versie die mijn moeder vroeger maakte met rozijnen, walnoten en roomkaas.’

Hartige ontbijttaart met ei en asperges

WOW! Rukmini noemt deze taart een ontbijtopper, maar hij mag wat ons betreft ook zo mee voor de brunch of lunch. Het is een plaatje om te zien en dat niet alleen: genieten zullen jullie.

Courgettemuffins met chili-halloumi

Organiseer een picknick als cadeautje; samen de hort op met lekkers in de picknickmand. Go, go, doen! Deze hartige courgettemuffins zijn daarvoor een dikke tip. ‘Ze zijn geïnspireerd op mijn favoriete hartige muffin uit Laura Goodmans kookboek Carbs. Ik heb ze wat aangepast aan mijn ‘muffinformule’ en geef ze een kick met een beetje chilipeper,’ vertelt Rukmini.

Bonustip

Vooruit,  als je nou toch geen tijd hebt om de keuken in te duiken, kun je altijd nog kiezen voor een kookboek. Zullen we er eentje van Rukmini doen? Er is volop keuze!


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Friends
Meer Friends
Gratis nieuwsbrief