Nu in ‘t seizoen: ananas

15 juli

Denk je aan een tropische zomer, dan denk je aan rijpe, zoete ananas. Het sappige vruchtvlees gaat geweldig samen met frisse, kruidige smaken, maar staat ook zijn mannetje in de buurt van een heet chilipepertje. Het bevat een flinke dosis vitamine C en mangaan (voor sterke botten) en is de ultieme verfrissing op een zonnige dag.

De bijna koninklijke ananas debuteerde in 1720 in Europa, met dank aan ontdekkingsreiziger Columbus. De ananas veroverde de smaakpapillen van de destijds regerende elite, maar viel ook als sierobject in de smaak. Je zag de ananas terug op allerlei voorwerpen, van lampvoeten tot sieraden, als symbool van rijkdom. Anno 2015 is de populariteit van de ananas groter dan ooit. De lampvoeten  zijn vervangen door naveltruitjes met ananasopdruk, sieraden met kleine ananasjes zijn weer helemaal hip en er worden zelfs feestjes benoemd naar de tropische vrucht. 

Wist je dat…
– De ananas oorspronkelijk uit Brazilië, Bolivia en Paraguay komt? In Zuid-Amerika worden nog steeds de meeste ananassen geproduceerd.
– Ananassen niet van kou houden? Bewaar ze dus niet in de koelkast.
– De naam bedacht is door de Tupi-indianen en ‘uitmuntende vrucht’ betekent? De Spanjaarden noemen hem ‘piña’, omdat hij ze sterk aan een dennenappel deed denken.  Drink je deze zomer een ‘piña colada’? Dan drink je letterlijk een glas ‘gezeefde ananas’.
– Een ananas maar liefst 4 kilo zwaar kan worden?
– Beslist niet doen: ananas in een jelly of drilpudding stoppen. Dat wordt een rommeltje!
– Je de vrucht vooral toe moet voegen aan marinades? Geloof ons, je vlees zal er verrukkelijk mals van worden.
– Ananas en aardbei samen een kindje hebben gekregen? De ananas-aardbei heeft de looks van de ananas geërfd, maar de smaak van de aardbei meegekregen.

Aan de ananas
Allereerst: kies een rijpe ananas. Om de rijpheid te testen trek je een blad uit de bovenkant. Als het blad gemakkelijk loslaat, is de ananas rijp. Als de onderkant al een beetje oranje is, kun je de vrucht een paar dagen ondersteboven laten rijpen. Om je ananas klaar te maken, snijd je eerst de onderkant en dan de bovenkant eraf, gevolgd door de schil. Haal de pitjes (de ogen) er met een scherp mesje diagonaal uit, snijd in vieren en haal de kern uit elk stuk.

Combineer met: munt, kokos, chilipepers, kip, varkensvlees, gember, kurkuma, rum, pure chocolade, feta, ijs en tamarinde

Recepten met ananas
Diamanten jubileumkip
Tartaar van dorade met ananas
Ananascake
Zoetzure kip

Het ananasseizoen loopt het hele jaar door.  


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief