Kersttips van foodblog ‘Voedzaam en Snel’

13 december

Nieuwsgierig hoe jouw favoriete culi uit de foodblogger top 100 de kerst viert? Wij ook! We vroegen verschillende foodies de hemd van het lijf, zodat we je kunnen vertellen waar deze kerst de place to be is voor een kerstdiner, -brunch of -lunch. Maar ook wat de leukste kerstcadeautjes voor kookfanaten zijn of waar je naartoe kunt als je de kerstgekte even wil ontvluchten. Laten we je maar niet langer ophouden, hier komen de tips van de foodblog Voedzaam en Snel
 
Hoe vier jij de kerstdagen het liefst? ‘In een gezellig versierd huis, met vrienden en familie en met lekker eten. Allebei onze ouders zijn hertrouwd, dus we vieren kerst ieder jaar vier keer. Dat is soms best hectisch, maar we zijn ook gezegend met zoveel familie en gezelligheid. Daarnaast vieren we kerst ook altijd met zijn drietjes. In totaal zijn we het dus vijf keer aan het vieren, haha! 
 
Maar we vieren het niet overal hetzelfde. Zo gaan we met een van de families een weekendje weg. In een huisje, waar we een kleine kerstboom met elkaar optuigen en lekker in een onesie of kersttrui spelletjes doen. Met een andere familie doen we een ‘bring your own’ kerstdiner, waarbij iedereen een gang verzorgd. Bij familie nr. 3 en 4 is het meer een kerstborrel met muziek en lekkere hapjes. Heerlijk ongedwongen samen zijn.
 
Met zijn drietjes wil ik dit jaar beginnen met het voorzetten van mijn kerstnostalgie. Met mijn vader, stiefmoeder, broertjes en zusje gingen we met kerst een keer naar een zwembad op zo’n huisjespark. Iedereen die daar verblijft, zit met kerst natuurlijk te steengrillen in zijn huisje. Dus wij hadden het zwembad praktisch voor ons alleen! Honderd keer de glijbaan af, rennen naar het golfslagbad en aansluitend patatjes eten in de snackbar. Onderweg naar huis in slaap vallen in de auto met ‘Driving home for Christmas’ van Chris Rea op de radio. Leuker wordt het niet voor een kind!’
 
Wat is jouw ultieme tip voor een stressvrije kerst? ‘Skip de cadeautjes. Herinneringen blijven hangen. De spullen die je kreeg die ene kerst, die vergeet je. Het is altijd een uitdaging om voor iedereen het juiste cadeautje te vinden en het kost nog een hoop geld ook. 

Als je een kerstdiner wil organiseren, verdeel de gangen dan over de gasten. Zo draagt iedereen zijn steentje bij en staat niet één iemand de hele avond in de keuken. En ga voor een recept dat je al eerder hebt gemaakt, dan kan het niet mislukken. Oh, en durf voor iets simpels te kiezen. Met een feestelijke aankleding is het simpelste gerecht ineens kerstwaardig.’
 
De lootjes zijn weer getrokken! Heb jij een originele tip voor foodies? ‘Dat is een inkoppertje! Ons boek ’50x lunchen zonder brood’ natuurlijk, haha! Een mooi bord of schaaltje uit de collectie van Christian Bitz is ook altijd een mooie aanvulling op je servies – ik houd van allerlei verschillende schaaltjes en kommetjes op tafel. En ik ben fan van de kruidenlijn van Euroma en Jonnie Boer. Een setje kruidenmixen zonder zout is altijd goed. Nog een tip: de saladebox van Lock&Lock is top. Ideaal voor als je salades wil meenemen naar je werk.’
 
En heb je tips voor hapjes met de jaarwisseling? ‘Met zelfgemaakte spreads zit je altijd goed. Mijn all-time favourite staat in ons boek ‘Gezond leven doe je zo!’. Het is een tomatentapenade van zongedroogde tomaten, walnoten, Parmezaanse kaas, knoflook, extra vergine olijfolie en versgemalen peper. Alles in de keukenmachine en klaar. Het is iedere keer weer een succes! Zelfgemaakte smeersels bevatten zoveel meer smaak dan kant-en-klare. 

Wil je meer tips voor party snacks? Deze zijn superfijn!’    
 
En dan zitten de feestdagen erop en staat januari weer voor de deur. Inclusief goede voornemens. Heb je tips voor voedzame en snelle gerechten waarmee iedereen in 2020 het nieuwe jaar lekker begint? ‘Genoeg! We bedenken het gehele jaar door voedzame en snelle gerechten. Dit zijn bijvoorbeeld vijf voedzame recepten die echt supersimpel zijn. En onlangs maakte ik ook nog een eenvoudig recept waar je ook blij van gaat worden: plaatgroente met ras el hanout, je vindt het hier.’  

Heb je weleens tussen de honderden recepten van Food and Friends gekeken? We zijn benieuwd wat je zou kiezen als ultieme kerstmenu… ‘Als voorgerecht begin ik dan eigenwijs met een recept van mezelf. Omdat het zo ongelofelijk simpel en lekker is! En om een stressvrije kerst te hebben… Ik heb het dan over een gazpacho van rode biet. Alles gaat in de blender, even afkoelen in de koelkast en thats’ it. 

Als hoofdgerecht kies ik voor de briljante groenteburger met een wortelcaponata on the side, van Jamie Oliver. Ik weet nog goed dat ik jaren geleden, lang voordat we met ‘Voedzaam & Snel’ begonnen, Sven een kookboek van Jamie Oliver cadeau gaf met kerst. Met zijn recepten weet je altijd zeker dat het lekker is. Hij gebruikt veel verse kruiden en de smaakcombinaties zijn altijd top. Daarnaast vind ik het fijn om niet te veel vlees te eten. En omdat dat rond de feestdagen vaak al meer gebeurt, kies ik als even het kan voor vega. 
 
En dan het toetje. Ik heb een zwak voor chocolade, dus het dessert moet chocolade bevatten. De brownietaartjes van Donna Hay kon ik niet weerstaan. Er zit veel suiker en boter in. Maar hé, het is kerst. Dus vandaag mag het :-).’
 
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief