BBQ-tips van Jord Althuizen

23 oktober

In 2016 kwam jouw eerste Smokey Goodness boek uit: het ultieme BBQ boek. Hierin leerde je lezers al veel over hoe je het allerbeste uit je BBQ kunt halen en daarop volgde nog 5 boeken, die ons stuk voor stuk weer hebben verrast over de mogelijkheden met de BBQ.  Nu zijn we met Smokey Goodness BBQ Feast on Fire alweer bij het zevende boek aanbeland. Opnieuw vol verrassende recepten waarmee we indruk kunnen maken met een geheel verzorgde BBQ, van borrelhapjes tot geweldige showstoppers. Waarin verschilt dit boek van de rest?
 
Wat is jouw mooiste BBQ-herinnering?
 
Ik denk dat dat toch wel de 2019 editie van Churarscada, het internationale BBQ-festival in het mooie Sao Paolo in Brazilië is geweest. Het was eigenlijk niet eens zozeer het event zelf, maar na het event ben ik met een aantal van de chefs die daar hebben gekookt drie uur weg van Sao Paolo gereden, waarna we in de bergen een typische churrasco hebben gedaan. Je begint dan ’s ochtends om 10 uur met het opstoken van de vuren en dan gaan ook de eerste biertjes alweer in de koelbox. Uiteindelijk is dat een groot eetfestijn geweest dat tot een uurtje of 12 ’s nachts duurde. De hele dag door was iedereen lekker aan het kletsen en eten. Iedere keer kwam er weer iets anders van het vuur af. Het was de combinatie van de mooie mensen, de prachtige omgeving in de bergen van Brazilië en het heerlijke eten, die het een herinnering maken om niet te vergeten.
 
Wat is jouw favoriete recept uit het boek voor een diner voor twee?
 
De Carpaccio a la griglia. Het is een fantastisch toonbeeld van hoe we in Smokey Goodness stijl hele klassieke gerechten toch een rokerig randje of een likje vuur mee kunnen geven. Dit is zo’n typisch gerecht wat heel simplistisch is, niet moeilijk om te maken, maar daarmee juist heel erg verrassend om op tafel te zetten. Dit voorgerecht is een mooie start voor een diner voor twee.

Iemand die voor de eerste keer een boek van je koopt, welke BBQ-tool is voor hem of haar onmisbaar?

Een barbecue met een deksel. Dat is niet eens zozeer een BBQ-tool, maar de achterliggende gedachte is dat wil je goed kunnen koken zoals ik in onze boeken doe, is dat je de temperatuur kunt beheersen. Dat je weet wat de kerntemperatuur van je producten is, maar ook wat je bereidingstemperatuur in je barbecue is. Dat doe je te regelen door met zuurstof meer of minder je vuur heter of kouder te maken. Dat is erg belangrijk. Daarnaast zou ik specifiek als tool dan ook zeggen: een thermometer, want meten is weten!
  
Wat zijn  jouw top 5 side-dishes voor een geslaagde BBQ?

Ik ben groot voorstander van keep it light. Baked beans vind ik goddelijk lekker, maar dat is echt bombastisch to the max. Dus ik zou het vooral meer in de frisse smaken zoeken, omdat dat beter complimenteert bij de vaak toch wat robuustere barbecue. Dan moet je denken aan een hele mooi gegrilde caesar salade, frisse zelf ingemaakte zuren, zoals in het eerste Smokey boek de ingemaakte rode ui. Ik ben groot fan van Esquites, de Mexican street corn salsa uit het tweede Smokey boek. Ik denk dat dat zelfs mijn all time favourite is. Maar ik vind ook in de as gegaarde pompoen en dan lekker met salieboter met als crunch wat pijnboompitten erop heerlijk. Een goede huisgemaakte aardappelsalade is ook helemaal niets mis mee. En als laatste een tangy coleslaw. Niet met mayonaisedressing, maar met een goede vinaigrette. Dat is ook echt helemaal fantastisch.

Hoe ziet de perfecte BBQ-avond er voor jou uit?

Nou dat is allereerst zorgen dat je de juiste mensen om je heen hebt, want het gaat niet zozeer om het eten, maar toch altijd om de gezelligheid. We beginnen om 18:00 met een borrel en een bite en daarna gaan we de hele avond door. Dan schenken we de wijn en de biertjes rijkelijk door. Zo wordt het vanzelf later dan we hadden gedacht!
 
Wat zijn je toekomstdromen?

Mijn toekomstdroom is om te zorgen dat dat wat we in Nederland voor elkaar gebokst hebben om die bron van inspiratie over de grenzen te trekken, dus dat we Internationaal doorbreken en op die manier nog meer mensen kunnen enthousiasmeren om een andere kwalitatieve vorm van barbecueën uit te voeren.
 
Wat is jouw ultieme BBQ-tip voor onze fans?
 
Daar zeg ik altijd hetzelfde op: Neem de tijd, begin op tijd, bereid goed voor en gun jezelf de tijd om goed te kunnen koken. Want goed koken vraagt tijd en discipline. Goede boodschappen doen, goede mise en place zetten en je producten de tijd geven. Want als je niet genoeg tijd hebt en gehaast aan het werk gaat, dan moet je te heet gaan barbecueën en gaat het fout. Dan wordt het zwart van buiten en rauw van binnen. Je gaat wellicht shortcuts nemen en iets wat voor gemarineerd is pakken, dus mijn ultieme tip is: neem de tijd!

Heb jij ook helemaal zin gekregen om de BBQ aan te steken? Haal je beste BBQ skills uit de kast, maak die kolen maar heet en ga aan de slag met één van de recepten uit Smokey Gooness BBQ Feast on Fire:


Je kunt Smokey Goodness BBQ Feast on Fire hier bestellen.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief