Briljante groenteburger

Briljante groenteburger

Ingredienten

Ik hou van dit recept – of je nou een hardcore veganist bent of alleen af en toe vleesloos wilt eten, met deze burger zit je altijd goed. De burgers zijn supereenvoudig te maken en ik maak ze af met pikante mayo en uiringen, maar je mag natuurlijk ook je eigen favoriete toppings gebruiken. Enjoy!”, aldus Jamie Oliver in zijn nieuwe boek Jamie’s Food Fight Club – weekend kookboek.

1. Doe de diepvriesgroenten in een keukenmachine en laat ze ongeveer 15 minuten ontdooien. Voeg de koriander (met steeltjes en al), bloem, komijn, cayennepeper en een royale snuf zeezout en zwarte peper toe en maal er een grove pasta van. Pulseer het sesamzaad en de zonnebloempitten erdoor tot alles goed vermengd is. Verdeel het mengsel in 4 porties en maak er ongeveer 2 cm dikke burgers van. Leg ze op een met bloem bestoven plaat en draai ze een paar keer om ze een jasje te geven. Laat ze 10 minuten in de vriezer opstijven en zet ze in de koelkast. Verhit de oven tot 160 ºC/gasovenstand 3 en maak intussen de vegan mayo en uiringen (zie blz. 81).
 
2. Bak de burgers wanneer je zover bent 10 tot 12 minuten in een grote koekenpan met 1 eetlepel olie op matig vuur, of tot ze goudbruin en gaar zijn. Keer ze halverwege een keer om en druk ze aan met een spatel om ze lekker krokant te maken. Schep ze op een bakplaat en zet ze in de oven terwijl je de rest van de ingrediënten voorbereidt.

3. Snij de sla in dunne reepjes en maak ze aan met de helft van de vegan mayo (bewaar de rest maximaal 2 dagen in de koelkast). Snijd de tomaten in plakjes en leg ze op een stuk keukenpapier op een bord. Strooi er een beetje zout en de geplukte basilicumblaadjes over. Leg er een tweede stuk keukenpapier op en druk de plakjes een beetje aan om er overtollig water uit te persen. Snijd de augurken in de lengte in plakjes. Halveer de avocado, verwijder de pit, schep het vruchtvlees uit de schillen en snijd het in plakjes. Maak de plakjes aan met het limoensap. Snijd de broodjes open en rooster ze in een hete grillpan of onder de grill.
 
4. Beleg wanneer je zover bent de onderste helft van de broodjes met de aangemaakte sla en plakjes tomaat met basilicum. Leg de burgers erop, knip er plukjes tuinkers over en leg er laagjes avocado, aurgurk en krokante uiringen op. Smeer een flinke lik ketchup op de kapjes, leg ze op de burgers, druk ze zachtjes aan en ga aan tafel.

Calorieën: 425 kcal – Vet: 13,2g – Verz. vet: 2,4 g – Eiwit: 16,8g – Koohyd. 61,4g – Suiker: 7,8g – Zout: 1,1g – Vezels: 8,4g
 

Voor 4 personen, bereiden 1 uur en 20 minuten.

  • 200 g diepvriesmais
  • 400 g gemengde diepvrieserwten en –tuinbonen
  • ½ bos verse koriander (15 g)
  • 75 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • 1 snufje gemalen komijn
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 el sesamzaad
  • 1 el zonnebloempitten olijfolie
  • ½ krop ijsbergsla
  • 2 rijpe tomaten
  • 2 takjes verse basilicum
  • 2 augurken
  • 1 rijpe avocado
  • 1 limoen
  • 4 grote burgerbroodjes  van goede kwaliteit
  • 1 bakje tuinkers
  • Tomatenketchup


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief