Yes, het zeeuwse mosselseizoen is gestart!

20 mei

We eten ze al eeuwenlang en ze zijn de grote trots uit Zeeland: mosselen! En we hebben goed nieuws, want het nieuwe Nederlandse mosselseizoen is weer van start gegaan. De eerste lichting verse mosselen zijn inmiddels gevangen, verwerkt en volop verkrijgbaar. Dat wordt genieten!
 

Nederlandse mosselen vanaf mei
Onze visexpert Bart van Olphen: ‘We weten de laatste jaren niet beter dan dat mosselen pas vanaf begin juli verkrijgbaar zijn. Wat velen echter niet weten, is dat de mossel uit Zeeland al veel eerder gegeten kan worden. De mosselschelpen die we nu in de winkels vinden zijn gekweekt volgens de hangcultuurmethode en zijn qua vorm, kwaliteit en smaak identiek aan de schelpen die later worden geraapt vanaf de bodem van de Zeeuwse wateren. Doordat ‘hangmosselen’ zich dichter bij het wateroppervlak bevinden dan hun familieleden op de bodem, groeien ze een stuk sneller. Deze krijgen meer plankton, waardoor ze eerder klaar zijn voor consumptie. Tot voor kort was de aanvoer van deze schelpen beperkt, maar inmiddels worden Zeeuwse mosselen volop aangeboden.’
 
Écht uit Zeeland
Bart: ‘Alle mosselen die uit Zeeland komen zijn gecertificeerd met het MSC keurmerk voor duurzame visserij. Dat is zorgeloos genieten dus. Daarnaast is het goed om te letten op het keurmerk van de provincie Zeeland: Zeker Zeeuws. Dit label garandeert dat de mosselen inderdaad van zaad tot volle schelp opgegroeid zijn in de Zeeuwse wateren. Dat lijkt logisch, maar dat is het niet. Veel mosselen die als ‘Zeeuws’ worden verkocht komen uit andere landen, zoals Duitsland en Denemarken, en worden vaak maar even ondergedompeld in de Oosterschelde. Goed opletten dus, op die échte Zeeuwen!’
 
Tips & Tricks
Bart: ‘Om optimaal te kunnen genieten van verse mosselen zijn er een aantal handige tips voor als je de keuken ingaat. Hierbij een rijtje voor de grootste kans op succes:

  • Kook niet te veel mosselen (zo’n 1,5 tot 2 kilo) tegelijkertijd, zodat alle mosselen tegelijk klaar zijn en voldoende smaak opnemen.
  • Gebruik geen zout. De schelpen komen rechtstreeks uit de zee en zijn al zout genoeg. Altijd proeven dus!
  • Gebruik niet te veel vocht als je mosselen kookt. Mosselen kook je niet gaar, maar stoom je klaar. Een klein beetje vocht, zoals een scheutje wijn, is meer dan voldoende. Dit zal zich mengen met het vocht uit de schelpen.
  • Kook mosselen kort en krachtig op hoog vuur met het deksel op de pan. Zodra de mosselen openstaan zijn ze klaar.

Ook zo’n zin in mosselen gekregen? Hier vind je zes heerlijke recepten met mosselen uit het ‘Zeeuwse mosselkookboek’ van Bart van Olphen.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief