Nu in 't seizoen: pruimen

36/2015
20 aug 2015
Pruimen zijn bijzonder lekker in een gebakje, hebben een flinke pit en de Belgen noemen ‘m kwets. Je kunt ze gewoon in Nederland aan een boom zien hangen, maar meestal hebben ze een reis uit Spanje of Frankrijk achter de rug.
 
Van oorsprong komen pruimen waarschijnlijk uit Armenië, maar ze worden al minstens 500 jaar in West-Europa geteeld. Ze is een steenvrucht, net als kersen, abrikozen en perziken. Als het oogsttijd is – augustus en september – dan hoef je maar aan de boom te schudden of ze valt al naar beneden. Maar wees er snel bij, want insecten zijn dol pruimen.
 
Soorten pruimen
Er zijn drie soorten pruimen: kersenpruim, wilde kersenpruim en de ‘gewone’  pruim. Enkel de laatste kom je tegen op de fruitafdeling van je (super)markt, die is eetbaar. Deze drie vinden wij heel erg lekker:  
 
Opal
Deze pruim heeft een donkerblauwe tot paarskleurige schil, en is voor veel van jullie dé favoriet. Ze groeien aan kleine bomen, waardoor ze supergeschikt zijn om in je (kleine) tuin te planten. Koop je ‘m liever in de winkel, voel dan even of de pruim rijp is – maar niet zo hard knijpen dat je hem beurs maakt. Staat het velletje op knappen, dan is die nog niet ready-to-eat; hij moet lichtjes meeveren, zoals een malse biefstuk. 

Reine-claudes
Reine-claudes zien er misschien uit als een kruising tussen een grannysmith en een groene olijf, maar denk niet dat ze zuur smaken – ze zijn juist honingzoet en geschikt voor gebruik in desserts. Combineer ze met vanille en amandel in taarten of crumbles, serveer ze simpelweg met crème fraîche of Griekse yoghurt. Maar als je ze plukt als ze net rijp zijn, is er niets verrukkelijker dan een reine-claud zo uit de hand.
 
Ontario
Zie je een groengele pruim in de winkel liggen, koop hem gerust. Dit is waarschijnlijk de Ontario, een grote pruim die al vroeg rijp is. Misschien niet de bekendste, maar wel sappig en vlezig. En ruik je er aan (tip!) dan snuif je een zaligzoete geur op.
 
Recepten met pruimen
- Pruimentaartjes
Varkensstoof met paprika, prei en pruimen
Compote van pruimen, kaneel en amandel
Crumble met pruimen uit de oven 
Roomijs met pruimen 
- Gebakken fruit met ijs uit de oven 

Pruimenseizoen
In de na-zomer zijn pruimen op z'n lekkerst: augustus en september. 

 

Deel Artikel
Bewaar artikel
Om dit artikel te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren


  • Reageren

    Verzenden
Kooktips

Meer Kooktips
Eat Happy van Melissa Hemsley

Lees het interview met Melissa Hemsley en maak kans op haar nieuwe boek Eat Happy.
 
 

Hi foodlover,

Wat leuk dat je op de gloednieuwe site foodandfriends.nl bent beland! Vanaf nu af aan kan je hier lekker rondgluren tussen de recepten van bekende chefs en upcoming culi-lovers, kies voor een snel doordeweeks gerecht en laat me je een handje helpen om flink uit te pakken voor een diner met vrienden en familie. Want of je nu een bakkoning bent of niet verder komt dan een eitje bakken, op foodandfriends.nl vind je tips en tricks om ieder gerecht te laten slagen.

Vergeet niet om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte!

Liefs, Lot

foodandfriends.nl