Onze nieuwe foodexpert Samuel Levie: worstmaker

4 september

We stellen je graag voor aan onze gloednieuwe worstexpert: Samuel Levie. Vanaf nu vind je iedere maand een leuk artikel van deze worstmaker. Wil je meer over hem weten? Je leest het hier.

De Cornish Pasty
Samuel: ‘Pastei heb je in alle soorten en maten. Eigenlijk kent bijna iedere cultuur wel een vorm van gebakken of gefrituurd deeg met een vulling. In Frankrijk is het de verrukkelijke paté en croûte. In Spanje en Zuid-Amerika at ik met pittig vlees gevulde empanadas, waarin een eitje verstopt zat. In Indonesië kon ik geen genoeg krijgen van de stomend hete risolles met huisgemaakte sambal. Eigenlijk is een loempia ook een soort pasteitje. De meest verrassende die ik ooit at was gevuld met rettich, bosui en varkenshersenen!  

Mijn favoriete pastei is en blijft de Cornish Pasty, die bij mij fijne jeugdherinneringen oproept. Mijn grootouders hadden een huis in de zuidwestelijke punt van Engeland. Onder de grote wilg in hun tuin werd de familie ‘s middags regelmatig bij elkaar geroepen voor een gezellige, uitgebreide picknick. De Cornish Pasty mocht dan nooit ontbreken. De sierlijk dichtgevouwen D-vormige pastei vulde mijn oma met kliekjes. Het deeg was stevig en broos, de vulling gloeiend heet en niet te sompig.

In Engeland is de pastei, en dan met name de Cornish Pasty, al eeuwen het eten van hardwerkende mannen. De pastei was de perfecte maaltijd voor de mijnwerkers. Vrouwen gaven ’s ochtends een pastei mee die door de dikke korst redelijk lang warm bleef. De voedzame pastei werd zo misschien wel volksvoedsel nummer één.

Onlangs ging ik voor het eerst in lange tijd terug naar Cornwall. Ik vloog op Londen en pakte de trein op Victoria Station, waar ik rond lunchtijd arriveerde. Mijn maag attendeerde mij erop dat ik nog niet had ontbeten. Tijd om de honger te stillen. Ik keek om me heen en liet mijn oog vallen op een chique ogende pasteiwinkel. Ik besloot toe te slaan en bestelde een, hoe kan het ook anders, Cornish Pasty. Ik zette mijn tanden in de knapperige korst. Langzaam droop daar een naar niks smakende ragout uit die zo knallend heet was dat ik mijn lip en mijn gehemelte genadeloos verbrandde. Mijn ongeduld werd bestraft…’ 

Tijd voor een recept waar jij wél van zult smullen. Samuel Levie geeft je hier een heerlijk recept voor Cornish Pasty.

Samuel Levie, Food and Friends worstexpert
www.brandtenlevie.nl

Pssst…
Bij Brandt & Levie hebben ze nu een worstabonnement. Je ontvangt iedere twee maanden een heerlijk pakket met de mooiste worsten en culinaire vleeswaren thuis. Zo ben je altijd verzekerd van goed vlees. Hier kun je het pakket bestellen – doen!


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief