Nu in ‘t seizoen: spinazie

15 juli

Spinazie, vroeger de schrik van veel kinderen, is in feite een superingrediënt, dat we gelukkig allang niet meer tot een papje koken. Popeye had het dan ook goed bekeken.

Spinazie is een veelzijdige, voedzame groente waarvan je spieren misschien niet onmiddellijk opzwellen, maar die wel vol zit met vitaminen en mineralen. De donkergroene blaadjes zijn ideaal voor salades, bijgerechten en soepen.

De geschiedenis van deze groene groente gaat een hele tijd terug. In de tijd van de Tang-dynastie regeerde keizer T’ai Tsung over het Chinese rijk. Deze enorme spinaziefan vroeg zijn schatplichtige staatshoofden om hun beste spinazieplanten naar zijn paleis te sturen. Vele jaren later vinden we deze planten over de hele wereld terug, met uitzondering van tropische gebieden.

De meeste mensen kennen de kleinbladige ‘baby’spinazie met gladde blaadjes, die vaak los, in zakjes of uit de diepvries te koop is, maar ook de minder bekende wilde spinazie is heerlijk. De bobbelige bladeren doen het goed in lasagnes en quiches. Bewaar verse spinazie in de koelkast, maar niet te lang. Of vries porties in – in zakjes of ijsblokjesvormen – en gebruik ze rechtstreeks uit de vriezer in curry’s, stoofpotjes of soepen.             
 
Koken met spinazie
Er zijn legio snelle manieren om spinazie te bereiden. De simpelste methode is stomen. Doe hele of gesneden blaadjes in een pan met wat olijfolie, eventueel een klontje boter, wat geraspte nootmuskaat en een kneepje citroensap. Leg het deksel op de pan en wacht tot de spinazie is geslonken. Roer alles door elkaar en giet overtollig vocht af. Eet de spinazie meteen of verwerk ‘m in andere recepten.

Lekkere smaakcombinaties: dille, dragon, Indiase specerijen, kaas, mierikswortel, room, witte wijn, pijnboompitten, parmaham, paddenstoelen,

Recepten met spinazie
Zeewiergnocchi met spinazie
Pompoenlasagne met spinazie
Spinazie salade met burgers
Romige spinaziesoep met kokos en zalm
Frittata met zoete aardappel en spinazie
– Cannelloni met spinazie en ricotta


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief