Melissa Hemsley maakt je happy!

17 april

Je kent misschien wel de Britse zussen Hemsley & Hemsley; samen schreven ze de bestsellers De kunst om goed te eten en Lekker en snel voor elke dag. Maar nu ligt het eerste soloboek van Melissa Hemsley Eat Happy in de boekhandels. Ze was in Nederland en ik sprak haar onder andere over happiness, stressvrij koken, food-karma en natuurlijk haar nieuwe boek Eat Happy – feel good gerechten in 30 minuten.

Eat yourself happy – ja, graag! Hoe kwam je op het idee voor dit boek? 
‘Toen ik de recepten uit dit boek maakte en het door anderen liet testen, kreeg ik heel vaak terug dat de recepten mensen happy maakten,’ vertelt Melissa. ‘Ik vind het fantastisch dat eten echt een positieve impact kan hebben op hoe jij je voelt!

Tegenwoordig is het lastig om een goede balans te houden tussen werk en privé. Je avondeten kan net dat verschil maken; het is het begin van you-time. Je hebt de hele dag gewerkt voor je baas, zonder misschien ook maar iets echt voor jezelf gedaan te hebben. Maar als je een maaltijd kookt, dan doe je dat echt voor jezelf. Het koken moet je geen energie kosten maar juist energie geven en daarom zijn makkelijke en snelle recepten ook zo belangrijk.’

Snel en lekker klinkt als muziek in de oren…
‘Ik heb het gevoel dat een half uur voor bijna iedereen haalbaar is. Als je honger hebt, is 30 minuten te overzien als je weet dat je dan echt aan tafel kunt gaan. Maar duurt het langer, dan ben je waarschijnlijk niet meer zo happy… Daarom heb ik de recepten ook laten testen door mensen die niet regelmatig koken.

Natuurlijk wordt een gerecht in een half uurtje maken makkelijker wanneer je drie of zes pannen gebruikt. Maar voor mijn recepten heb je er meestal maar één nodig. Want je wil na het koken niet ook nog eens een half uur moet afwassen, toch!?’

Heb je een tip voor ons om stressvrij te koken?
‘Het klinkt simpel en het is simpel, maar ik raad je aan om een ‘chef station’ te gebruiken. Dat is een tray waarop je de smaken verzamelt die je het vaakst en liefste gebruikt. Voor mij zijn dat olijfolie, appelazijn, zout, peper en, omdat ik wel van pit hou, chilivlokken. Dat vul ik aan met een goede kruidenmix zoals harissa, citroen, uien een wat teentjes knoflook. Zorg dat je er een goed mes bij legt, een snijplank en ook een pan… Andere gadgets of een veelvoud aan messen heb je eigenlijk niet nodig. Als je dan je keuken in loopt, kun je gelijk beginnen. Het geeft je een kickstart en kan je zo vijf minuten winst opleveren!

Nog een tip: je hoeft mijn gerechten niet per se helemaal te volgen als dat je stress geeft. Je bent geen slaaf van een kookboek, maar zie het juist als een vriend die je inspireert en op weg helpt zodat jij er op je eigen manier van kunt genieten. De recepten in Eat Happy zijn dan ook heel gemakkelijk aan te passen naar je eigen smaak of wat je nog in huis hebt. Zo vind je in mijn boek deze gebakken quinoa. Dat is een variant op de egg fried rice die je vast kent, maar of je nu quinoa, rijst of couscous gebruikt laat ik aan jou over. Ook qua groenten laat ik je vrij, je kunt er zelfs kliekjes in verwerken! Je laat je inspireren en geniet er op je eigen manier van. Zo maak je mij dan weer happy!’

Heb je nog een laatste tip?
‘Maak dubbele porties van de recepten in mijn boek en geef die weg, bijvoorbeeld als verjaardagscadeau! Vroeger kwamen buren met een warme maaltijden bij een verhuizing of sterfgeval en ik vind dat we dat nu ook vaker zouden moeten doen. Je hebt maar 5 minuten extra nodig om de groenten voor de tweede portie te snijden, maar het gebaar is veel groter dan wanneer je komt aanzetten met een bos bloemen. En het is ook nog eens goedkoper.’

Heb je trek gekregen? Naast de gebakken quinoa mag ik nog twee recepten van Melissa op foodandfriends.nl delen. Wat denk je van deze ovenschotel me saucijsjes en boerenkool? En deze boekweitpizza’s maakt Melissa zelf graag als ze gasten heeft. Het deeg kun je voorbereiden en zij laat haar gasten de pizza’s zelf beleggen. Zo besteed je zelf ook zoveel mogelijk tijd met je gasten.

Het boek Eat Happy van Melissa Hemsley (€ 29,95, Fontaine Uitgevers) met meer dan 125 simpele gerechten voor elk moment van de dag is vanaf nu verkrijgbaar. 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief