Kook eens met eetbare bloemen

9 juli

Zin in wat extra vrolijkheid op je bord? Zaai een tuintje vol eetbare bloemen, of koop ze kant-en-klaar. Bloemen maken van een simpele groene salade een feestje. Niet alleen omdat ze fleurig en kleurig zijn, maar ook omdat ze (vaak) heerlijk ruiken en lekker smaken. Was je tot voor kort nog aangewezen op de horeca-groothandel of speciale kwekers voor eetbare bloemen, tegenwoordig zie je zelfs in de supermarkt bakjes salade liggen met vrolijke viooltjes tussen het groen.

Het ene blaadjes is het andere niet.  De smaak van eetbare bloemen kan variëren van licht pittig tot lekker fris en er is er dan ook altijd wel een die perfect bij jouw gerecht past.

– De Oost-Indische kers is misschien wel de meest bekende eetbare bloem. De oranje bloemetjes doen ons qua smaak een beetje denken aan tuinkers en radijs, zijn lekker pittig en doen het dan ook fantastisch in salades. Of stop ze eens in een ijsblokjesvorm, vul aan met water en leg in de vriezer. Zodra ze bevroren zijn pop je een paar ijsklontjes in een wijnglas, vul je die aan met prikwater en voilà: je hebt een waanzinnig zomers drankje.

Viooltjes zien we vaak gesuikerd terug op gebak. Deze lieve, paarse bloemetjes hebben een milde smaak en zijn daarom bij uitstek geweldig om mee te variëren in de keuken. Verwerk ze eens in sorbetijs. Of maak er een siroop van. Neem hiervoor 20 gram viooltjes, overgiet met 100 ml heet water en laat minimaal een nacht staan. Voeg 100 gram suiker toe, laat een kwartiertje zacht koken tot de siroop goed ingedikt is. Giet door een zeef en bewaar maximaal een week in een gesteriliseerde weckpot. Lekker als limonadesiroop, of bij een cocktail.

– De kleur van de anjer varieert van dieprood tot lichtgeel. Geef je een feestje?  Maak dan verschillende kleuren ijsblokjes met deze vrolijke bloemen. Of geef er je soep, wijn of likeurtje een bijzondere smaak mee.

Goudsbloemen hebben een milde, scherpe smaak en worden vaak meegekookt met rijst, waardoor die (net als met saffraan) mooi geel wordt. Of zet er eens een kop thee mee, want ze schijnen goed te helpen tegen keelpijn.

– Een dahlia kun je in zijn geheel eten. De frivole bloem ziet er niet alleen prachtig uit, maar doet het ook geweldig als decoratie op een taart of een gebakje. Maar let op: deze bloem is vrij sterk van smaak. Gebruik er dan ook niet teveel om je gerecht mee op te fleuren.

Courgettebloemen zien er door hun geel-oranje kleur niet alleen fantastisch uit op je bord, maar je kunt er meer mee in de keuken dan je denkt. Zo kun je ze een knapperig korstje geven door ze kort te frituren, of vul ze eens met ricotta, verse munt en citroenschil.

Komkommerkruid heeft, zoals je misschien al zou raden, en heerlijk frisse komkommersmaak. Geef eens een bijzonder kleurtje aan je salade met deze kleine blauwe blaadjes.

Recepten met eetbare bloemen
Salade uit de tuin
Aziatische seafood salade
New Blossom cocktail
Gestoomde groentesalade
Vruchtensalade met pittige dressing
Gevulde courgettebloemen

Waar koop je ze?
Eetbare bloemen koop je in de grotere supermarkten, speciaalzaken of online. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Bloombites, of op die van Linde’s hofje. 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief