Eerlijke choco

30 oktober

Chocolade, wie houdt er niet van? In Nederland eten we jaarlijks wel 4,7 kilo chocolade per persoon. Een reep als tussendoortje voor wat extra energie, ’s avonds na het eten een stukje bij de koffie of thee, en ook tijdens de feestdagen genieten we maar wat graag van bonbons, chocoladeletters, chocokruidnoten en kerstkransjes.

Maar wist je dat cacao van miljoenen kleinschalige boeren komt, en dat velen van hen in extreme armoede leven? Veelal moeten ze rondkomen van minder dan €0,67 per dag, waardoor de boeren voor grote uitdagingen staan: ze moeten iedere dag opnieuw zorgen voor brood op de plank, en kunnen onderwijs voor hun kinderen amper betalen. Kinderarbeid komt in die landen bovendien helaas nog steeds vaak voor – en dan hebben we het nog niet eens over de impact van de klimaatverandering op hun cacaoproductie. 

Stichting Max Havelaar wil met eerlijke handelsvoorwaarden het leven van de cacaoboeren in ontwikkelingslanden verbeteren. Bij Fairtrade, het keurmerk van Max Havelaar, gaat het in de eerste plaats om het welzijn van de boeren en hun families, maar de organisatie besteedt ook aandacht aan milieuvriendelijke teelt. Cacaocoöperaties krijgen voor de cacao die ze onder de voorwaarden van Fairtrade verkopen ten minste de minimumprijs, plus een vaste premie. Dat geld investeren de boeren in productiemiddelen en trainingen, maar ook in betere gezondheidszorg en onderwijs voor hun kinderen.

Fairtrade ondersteunt de cacaoboeren in West-Afrika ook met speciale programma’s, bijvoorbeeld om de productie te verhogen of de positie van vrouwen in de coöperatie te verbeteren. In Ivoorkust is door Stichting Max Havelaar het project It takes a village to protect a child gestart, waarin drie cacaocoöperaties met behulp van de gemeenschap en jongeren een plan ontwikkelen om kinderarbeid structureel te bestrijden én te voorkomen. Zo werken ze stap voor stap aan een betere toekomst.

Gelukkig is er meer goed nieuws: in de afgelopen jaren is er een enorme groei geweest in de handel van cacao met het Fairtrade-keurmerk en dat is te danken aan het feit dat de consument vaker vraagt naar duurzame producten. We lijken in te zien dat we met onze dagelijkse boodschappen een verschil kunnen maken, en dat is al helemaal zo tijdens de feestdagen, wanneer 15 tot 20 procent van de chocolade in Nederland wordt verkocht.

Sla je slag
Haal je hart op bij winkels als Ekoplaza, PLUS en Lidl als het gaat om eerlijke feestchocolade en sla een voorraadje in (uiteraard met Fairtrade-keurmerk) – zo geef je iedereen een zalige kerst! Kijk ook even op de website van Max Havelaarvoor als je meer informatie wilt.

Tip: choco-recepten voor de feestdagen
Samen met Stichting Max Havelaar hebben we een paar megalekkere choco-recepten gemaakt waar jij thuis mee aan de slag kan:

Feelgood-chocolademousse
Chocolade granola met boekweit
Gezouten chocolate chip cookies
Kruidnoten chocolade Bark
Chocolade cocktail


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief