Alles over eieren

10 maart

Eieren kun je op 1001 verschillende manieren bereiden, maar het begint natuurlijk in de winkel met het kiezen van de juiste soort. Wij helpen je met info waar je op moet letten en geven je tips hoe je de houdbaarheid kunt checken. En recepten natuurlijk zoals deze 25 ultieme gerechten met ei. Een ei hoort erbij!

Ei in de supermarkt

In de winkel wordt het je niet makkelijk gemaakt. De hoeveelheid eieren is enorm; de namen vaak een raadsel. Wij helpen je een handje. Er zijn rondeeleieren, omega-eieren, biologische eieren en buiteneieren. En hoe goed waren scharreleieren ook alweer?  Scharrelkippen hebben ruimte om – inderdaad –  te scharrelen, kunnen op stok en leggen hun ei in een nest; vrije-uitloop kippen kunnen ook nog naar buiten. Het meest blije ei, is het biologische ei. De kip die het legt heeft nog meer ruimte en krijgt biologisch (onbespoten) voedsel.

Ei-nummers

Het is een hele uitdaging om na te gaan waar eieren vandaan komen en hoe ze zijn geproduceerd.  Om meer over het ei te weten te komen, kijk je naar de code die erop staat:

– Het eerste getal slaat op de huisvesting van de kip. 0 is biologisch, 1 is vrije uitloop, 2 is scharrel en 3 is kooi.
– De twee letters erna geven de nationaliteit van de kip weer;
– De laatste reeks getallen de boerderij waar het ei is gelegd.

Code 3-eieren zie je weinig in de winkels, maar ze zijn vaak verwerkt in producten zoals mayonaise en cake.

Het ene ei is het andere niet

Natuurlijk leggen niet alleen kippen eieren. Zo heb je ook eendeneieren, kwarteleitjes en zelfs enorme struisvogeleieren.  Ieder ei heeft zijn eigen smaak. Kwarteleitjes zijn subtieler en delicater dan het kippenei, terwijl eendeneieren uitgesproken vol en luxueus zijn.

Tips & tricks

  • De versheid van een ei test je door het in een glas water te leggen. Zinkt het ei? Dan is het vers. Blijft het ei drijven? Dan is het ei oud en kun je het in de prullenbak gooien. Bovendien geldt de regel: hoe vlakker het ei op de bodem van het glas ligt, hoe verser het is.
  • Over de beste manier waarop je eieren kunt bewaren verschillen de meningen nog wel eens. Bewaar je ze in de koelkast, dan zijn ze een week langer houdbaar vergeleken met hun soortgenoten erbuiten. In de koelkast nemen ze echter wel rondhangende geurtjes op.
  • Het pocheren van een ei lijkt een hele klus, maar dat valt reuze mee. Wij leggen je uit hoe je dit aanpakt.
  • Benieuwd geworden wat je allemaal met een eitje kunt maken in de keuken? Lees dan ons artikel over de 25 ultieme gerechten met ei. 

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief