Afvallen: zo voorkom je een eenzijdig voedingspatroon

27 januari

Wil je graag nog wat kilo’s kwijtraken nu de zomer weer in aantocht is? Dan is het goed om eens naar je voedingspatroon te kijken. Meestal houden mensen gezonder eten niet lang vol. Met name doordat ze hierdoor een te eenzijdig voedingspatroon creëren. Ze kennen enkele ‘veilige’ recepten om mee af te vallen, maar vinden dit al snel saai worden. Hierdoor ligt een terugval en het zogenaamde jojo-effect natuurlijk op de loer.

Maar wist je dat afvallen helemaal niet saai hoeft te zijn? Als je weet hoe je jouw calorie-inname kunt beperken, gaat er een wereld voor je open. Een gevarieerd voedingspatroon, lekker eten en toch nog afvallen. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het is echt mogelijk.

Maar hoe pak je dit dan aan? Hoe voorkom je een eenzijdig voedingspatroon en maak je jouw gerechten zo lekker en leuk mogelijk?

Laat je inspireren met behulp van een maaltijdbox

Wist je dat er tegenwoordig verschillende maaltijdboxen zijn die caloriearme recepten aanbieden? Recepten die speciaal zijn bedoeld voor mensen die op dieet zijn. Het leuke hiervan is dat je niet elke week zelf nieuwe recepten hoeft te bedenken en dat je zo ook nieuwe ingrediënten leert kennen. Het helpt je tevens om in te zien dat gezond eten helemaal niet saai hoeft te zijn. Je kunt hier werkelijk alle kanten mee op.

De Green Chef-maaltijdbox is hier een uitstekend voorbeeld van. Deze boxen zijn ontwikkeld voor mensen met een speciale levensstijl. Bijvoorbeeld zij die extra eiwitrijk moeten eten, omdat ze bijvoorbeeld aan krachttraining doen. Maar ook voor mensen die juist naar vegan of vegetarische gerechten op zoek zijn. Of dus ook de groep die een ketogeen dieet volgt of caloriearm eten.

Al het eten is goed

De grootste valkuil tijdens het diëten is geloven dat er enkel slechte en goede voeding bestaat. Natuurlijk is het niet goed om de hele dag heel veel suikers te eten, maar dat maakt bepaalde voedingsmiddelen niet direct slecht. Een stukje chocolade kan ook heel veel voordelen bieden. Toch geloven we dat we dit tijdens een dieet niet mogen eten. Maar als je jezelf iets gaat verbieden, wordt het alleen maar lastiger om dit los te laten. De kans is dan juist groot dat je terugvalt. Het dieet niet vol kan houden.

Besef daarom dat al het eten goed is. Eten is er om het lichaam te voeden. Er is dan ook geen goed of slecht. Zolang de calorie-inname beperkt blijft, val je nog steeds af. Er kan dus af en toe best ruimte zijn voor iets lekkers. Wees dus niet te streng voor jezelf. Hou elke dag goed bij hoeveel calorieën je eet en bepaal dan zelf of er nog ruimte over is. Zo blijft afvallen leuk.

Maak je voeding zo spannend mogelijk

Vaak maken we de fout om tijdens een dieet zo min mogelijk smaak toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een bordje met één gekookte aardappel, een paar wortels en een stukje kipfilet. Het is zeker caloriearm, maar is het ook echt lekker? Je kunt je maaltijden zo spannend maken als jezelf wilt. Kies voor verschillende kruiden, experimenteer met andere smaken en geniet hier ook echt van. 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Algemeen
Meer Algemeen
Gratis nieuwsbrief