10 dingen die je nog niet wist over asperges

10 mei

Houd jij ook zo van asperges? We kunnen ze niet vaak genoeg eten als ze in het seizoen zijn. En guess what? Dat doen we dan ook lekker. Deze heerlijke voorjaarsgroente laat je niet alleen genieten van zijn karakteristieke smaak, maar heeft daarnaast allerlei voordelen voor je gezondheid.
 
Dit zijn tien dingen die je vast nog niet wist over die o-zo-goddelijke asperges:
 
1. Goed voor je humeur
Asperges zijn rijk aan foliumzuur, dat belangrijk is voor een opgewekte stemming. Ook de aanwezigheid van het aminozuur tryptofaan in deze groente geeft je humeur een boost.
 
2. Helpen je afvallen
Asperges bevatten weinig calorieën en juist veel vezels, deze geven je lange tijd een verzadigd gevoel, terwijl ze ook je stofwisseling stimuleren. Allemaal goed voor een gezond gewicht.
 
3. Laten huid en haar stralen
Deze gezonde groente bevat vitamine E, die je huid en haar laat glanzen van gezondheid. Wie wil dat nou niet? Precies!
 
4. Voorkomen een opgeblazen gevoel
De vezels in asperges dragen bij aan een gezonde stofwisseling, wat helpt om een opgeblazen gevoel te voorkomen. Maar asperges doen nog meer voor een platte buik. Ze bevatten namelijk prebiotica, die de goede bacteriën in je darmen voeden. Een gezonde darmflora helpt ook tegen een opgeblazen buik.
 
5. Brengen je in de stemming
Asperges bevatten foliumzuur en vitamine B6. Samen met vitamine E helpen deze vitamines om je in de stemming te brengen. Wil je genieten van een romantisch avondje met je lief, zet dan asperges op het menu.
 
6. Goed voor je urinewegen
Asperges helpen je lichaam om een teveel aan zout en vocht af te voeren, wat goed is voor je urinewegen.
 
7. Gaan veroudering tegen
Asperges zitten boordevol antioxidanten, die schade door vrij radicalen helpen voorkomen en zo vroegtijdige veroudering tegengaan.
 
8. Goed voor je botten
Vitamine K in asperges maakt dat de groente helpt bij de genezing van wondjes. Ook je botten profiteren ervan, vitamine K helpt namelijk bij de opname van kalk.
 
9. Helpen tegen een kater
Drink jij koffie om een kater te verdrijven? Er zijn aanwijzingen dat de mineralen en aminozuren in asperges net zo goed verlichting bieden. Bovendien zouden ze je lever beschermen tegen de belastende stoffen in alcohol. Bordje asperges als anti-katermiddel voortaan? Wij zeggen doen!
 
10. Goed voor zwangeren
De ruime hoeveelheid foliumzuur in asperges maakt de groente uiterst interessant voor zwangeren. Voor een gezonde ontwikkeling van het groeiende kindje is het namelijk belangrijk dat je tijdens de zwangerschap voldoende van deze vitamine binnenkrijgt.
 
Koken met asperges
Onze vier favoriete recepten met groene en witte asperges:

Wat is jouw favoriete gerecht met asperge? Deel het hieronder in de reacties! Wil je meer tips voor gezonde voeding? Kijk op puurfiguur.nl.

Credits tekst: Annemiek, Puur Figuur
 
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief