Portugals zonnigste taartje-bij-de-koffie heet Pastel de Nata en is niet alleen ‘wereldberoemd’ in Portugal, maar ook ver daarbuiten. Geen toeters en bellen voor de pastel; de eenvoud siert met een romige zoete vulling en knapperige korst van bladerdeeg. Eet je pastels als ze net uit de oven komen, bestrooid met wat kaneel en poedersuiker en je weet niet wat je proeft! Gelukkig hoef je voor Pastel de Nata niet per se naar Portugal, ze worden in België en Nederland ook gebakken. Of maak ze nu zelf.
1 Bestuif een schoon werkvlak met bloem. Rol het bladerdeeg uit en snijd het in formaat van 20cm bij 20cm. Strooi er een paar flinke snuffen kaneel over, rol het deeg als een soort Zwitserse rol op en snijd hem in 6 plakjes. Leg een plakje in elk van de 6 kuipjes van een muffinvorm en druk het deeg er met je duim in zodat de onderkant plat is en er een klein randje deeg bovenuit steekt. Zet ze boven in de hete oven en bak ze 8 tot 10 minuten (zet de kookwekker), of tot ze licht goudbruin zijn.
2 Schep crème fraiche in een kleine kom. doe het ei, de vanillepasta, 1 el tafelsuiker en de geraspte schil van 1 sinaasappel bij. Meng alles goed.
3 Haal de muffinvorm uit de oven en druk het opgeblazen deeg met een theelepel rondom tegen de rand om ruimte voor de vulling te maken. Schep het mengsel van crème fraiche in de vormpjes en zet ze terug in de oven. Zet de kookwekker op 8 minuten.
4 Haal uit de oven en serveer met een beetje poedersuiker en kaneel. Of schenk er een beetje sinaasappel-karamel over.
Sinaasappel-karamel:
Zet een kleine steelpan op hoog vuur. Pers er het sap van de geraspte sinaasappel in en schep er de rest van de tafelsuiker bij. Blijf roeren, maar houd er wel rekening mee dat karamel extreem heet wordt en lelijke brandwonden kan veroorzaken. Nooit aanraken of proeven dus. Schenk een klein beetje karamel op elk van de taartjes (ze zijn nog een beetje zacht, maar dat hoort zo) en laat ze even staan om op te stijven.
6 taartjes
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.