Is het geen plaatje? Een soort Griekse panakopita, maar dan met snijbiet en twee soorten kaas in een jas van ultraknapperig filodeeg. De propjes deeg bovenop maken het behalve koket ook nog eens extra krokant. Geen snijbiet in je moestuin? Met spinazie kan het ook.
1. Oven voorverwarmen op 200 °C.
2. Laat het filodeeg een half uurtje ontdooien in de verpakking.
3. Snipper de ui, hak de knoflook fijn. Fruit samen heel zachtjes in wat olie in een grote hapjespan of wok.
4. Snij intussen de stelen van de snijbiet in kleine stukjes, hak de bladeren grof. Doe eerst de stelen in de pan en bak 5-10 minuten mee tot beetgaar (proef!). Voeg dan de bladeren toe en laat op hoog vuur al omscheppend in 2-3 minuten slinken. Laat uit de pan afkoelen.
5. Doe intussen de eieren in een grote kom, plus de cottage cheese, verbrokkelde feta en fijngehakte dille. Rasp de citroenschil erboven. Klop alles goed door elkaar en breng flink op smaak met zout en (vooral) peper. Schep de snijbiet erdoor.
6. Klem een vel bakpapier vast op de bodem van een springvorm, liefst een vrij kleine, hoge (Ø 16-18 cm), dan krijg je een mooi hoog taartje. Vet bodem en randen in met gesmolten boter.
7. Bedek de vorm met wat kruislings op elkaar gelegde vellen deeg (± deel), kwast tussendoor steeds in met boter. Zorg dat dat het deeg over de rand hangt. Doe de groentevulling erin. Vouw het overhangende deeg erover dicht. Maak de bovenkant helemaal dicht met weer wat stukken deeg over elkaar (± ). Blijf te pas en te onpas kwasten met boter.
8. Frommel alle overgebleven restjes deeg tot kleine propjes. Bedek hiermee de hele bovenkant. Kwast in met boter. Bestrooi met nigellazaadjes.
9. Bak de taart ± 25 minuten onderin de oven, tot hij gaar, krokant en goudkleurig is.
Tips:
Lekker met: een tomatensalade.
Voor 4 personen
Bereiden: 40 minuten (+ ontdooien); in de oven: 25 minuten
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.