Filotaart met snijbiet

Filotaart met snijbiet

Is het geen plaatje? Een soort Griekse panakopita, maar dan met snijbiet en twee soorten kaas in een jas van ultraknapperig filodeeg. De propjes deeg bovenop maken het behalve koket ook nog eens extra krokant. Geen snijbiet in je moestuin? Met spinazie kan het ook.

Bereiding

1. Oven voorverwarmen op 200 °C.

2. Laat het filodeeg een half uurtje ontdooien in de verpakking.

3. Snipper de ui, hak de knoflook fijn. Fruit samen heel zachtjes in wat olie in een grote hapjespan of wok.

4. Snij intussen de stelen van de snijbiet in kleine stukjes, hak de bladeren grof. Doe eerst de stelen in de pan en bak 5-10 minuten mee tot beetgaar (proef!). Voeg dan de bladeren toe en laat op hoog vuur al omscheppend in 2-3 minuten slinken. Laat uit de pan afkoelen.

5. Doe intussen de eieren in een grote kom, plus de cottage cheese, verbrokkelde feta en fijngehakte dille. Rasp de citroenschil erboven. Klop alles goed door elkaar en breng flink op smaak met zout en (vooral) peper. Schep de snijbiet erdoor.

6. Klem een vel bakpapier vast op de bodem van een springvorm, liefst een vrij kleine, hoge (Ø 16-18 cm), dan krijg je een mooi hoog taartje. Vet bodem en randen in met gesmolten boter.

7. Bedek de vorm met wat kruislings op elkaar gelegde vellen deeg (± deel), kwast tussendoor steeds in met boter. Zorg dat dat het deeg over de rand hangt. Doe de groentevulling erin. Vouw het overhangende deeg erover dicht. Maak de bovenkant helemaal dicht met weer wat stukken deeg over elkaar (± ). Blijf te pas en te onpas kwasten met boter.

8. Frommel alle overgebleven restjes deeg tot kleine propjes. Bedek hiermee de hele bovenkant. Kwast in met boter. Bestrooi met nigellazaadjes.

9. Bak de taart ± 25 minuten onderin de oven, tot hij gaar, krokant en goudkleurig is.

Tips:

  • Snijbiet doet het fantastisch in de moestuin, die vrolijk gekleurde stengels blijven maar groeien. Maar de betere groenteboer heeft het soms ook.
  • Geen snijbiet? Vervang door 300 g spinazie en een extra ui. Of met ontdooide diepvriesspinazie. Wel altijd goed uit laten lekken, want daar komt veel meer vocht uit dan bij snijbiet.
  • Vooraf maken kan prima. Bewaar goed afgedekt met folie (tegen uitdrogen) in de koelkast. Bak wel op het laatste moment, dan is hij het lekkerst.

Lekker met: een tomatensalade.

Voor 4 personen

Bereiden: 40 minuten (+ ontdooien); in de oven: 25 minuten

  • 1 pak diepvries filodeeg (10 vellen, 225-250 g)
  • 300 g snijbiet
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 200 g cottage cheese/hüttenkäse
  • 150 g feta
  • 2 eieren
  • 75 g gesmolten boter
  • 1 handvol dille
  • 1 citroen (alleen schil)
  • 1 tl nigellazaadjes
  • scheut olijfolie

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

X-mas is coming