Cranberry’s groeien oorspronkelijk in de Noordelijke staten van Amerika en werden in de 18e eeuw meegenomen op de zeevaart om de opvarenden te beschermen tegen scheurbuik. Net als zuurkool, trouwens. Zowel cranberry’s als zuurkool zijn lang houdbaar en zitten boordevol vitamine C. Het schijnt dat er rond 1845 een vat cranberry’s is aangespoeld op Terschelling en Vlieland. In 1868 ontdekte een botanicus de bessen in de duinvalleien op Terschelling en daar plukken wij nu letterlijk de vruchten van. De cranberry’s worden op Terschelling geoogst tussen september en eind oktober en ze zijn perfect voor deze herfstcake.
1. Begin met de compote door alle ingrediënten voor de compote op laag vuur te verwarmen. Gebruik hiervoor een pan met een dikke bodem en leg het deksel erop. Roer regelmatig door. Let op: de cranberry’s kunnen door de hitte tegen het deksel knallen, net zoals bij popcorn. De compote is klaar wanneer de cranberry’s zijn gebarsten en er een sausachtige structuur ontstaat. Zet het vuur uit en laat de compote afkoelen.
2. Verhit de oven tot 170 °C. Vet een cakeblik in met zonnebloemolie.
3. Meng voor het beslag alle droge ingrediënten in een kom. Meng in een andere kom alle natte ingrediënten en doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten. Roer met een houten lepel tot een beslag. Schep of schenk het beslag in de cakevorm. Maak met een lepel in de lengte een lange streep door het cakebeslag, een soort geultje. Verdeel de compote gelijkmatig in de geul. Tik een aantal keer zacht met het cakeblik op het aanrecht om alle luchtbellen uit het beslag te slaan.
4. Bak de cake in de oven in 50-60 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake minimaal 1 uur afkoelen voordat je hem uit het blik haalt en aansnijdt.
Voor 6-8 personen
Bereiden 20 minuten
Oven 50-60 minuten
Voor de compote
Droge ingrediënten
Natte ingrediënten
Extra nodig: cakevorm (± 25 cm)
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.