Voor 6-8 personen
Bereiden 20 minuten
Oven 50-60 minuten
Voor de compote
Droge ingrediënten
Natte ingrediënten
Extra nodig: cakevorm (± 25 cm)
1. Begin met de compote door alle ingrediënten voor de compote op laag vuur te verwarmen. Gebruik hiervoor een pan met een dikke bodem en leg het deksel erop. Roer regelmatig door. Let op: de cranberry’s kunnen door de hitte tegen het deksel knallen, net zoals bij popcorn. De compote is klaar wanneer de cranberry’s zijn gebarsten en er een sausachtige structuur ontstaat. Zet het vuur uit en laat de compote afkoelen.
2. Verhit de oven tot 170 °C. Vet een cakeblik in met zonnebloemolie.
3. Meng voor het beslag alle droge ingrediënten in een kom. Meng in een andere kom alle natte ingrediënten en doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten. Roer met een houten lepel tot een beslag. Schep of schenk het beslag in de cakevorm. Maak met een lepel in de lengte een lange streep door het cakebeslag, een soort geultje. Verdeel de compote gelijkmatig in de geul. Tik een aantal keer zacht met het cakeblik op het aanrecht om alle luchtbellen uit het beslag te slaan.
4. Bak de cake in de oven in 50-60 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake minimaal 1 uur afkoelen voordat je hem uit het blik haalt en aansnijdt.