Nu in ‘t seizoen: pompoen & flespompoen

24 september

Het zoete vruchtvlees van de pompoen doet het heel goed in hartige gerechten. Oftewel, het is het perfecte najaars ingredient! Hier lees je meer over de pompoen en zijn broertje de flespompoen.

De pompoen
Makkelijk, multi-inzetbaar en feloranje – geen wonder dat de veelzijdige pompoen zo populair is. Met zijn aardse karakter en zoete smaak, doet ‘ie het heerlijk in hartige herfstgerechten.

Deze enorme groente komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is familie van de kalebassen, net als de courgette. Hij is verkrijgbaar in veel spannende soorten en opwindende kleuren. Het vruchtvlees bevordert een gezonde bloeddruk en is bijzonder rijk aan vitamine A, B, C en E, die je in de koudere maanden goed kunt gebruiken.

Eet pompoen geroosterd uit de oven, gepureerd tot een gladde soep, of in stukjes door een kruidige pasta- of roerbakschotel. Rooster de pompoenzaden met wat olijfolie en zout, en strooi ze over salades voor een lekkere crunchy bite.

Combineer pompoen met…
Wortel, salie, gorgonzola, ui, walnoot, biet, knoflook, rucola, rozemarijn, kaneel, basilicumazijn.

De flespompoen
Deze vrucht profileert zich, net als de tomaat, als een groente, maar is dat dus niet. Groente of fruit, eigenlijk maakt het niet uit, want het gaat vooral om de smaak en die is fantastisch: boterzacht en nootachtige.

Roosteren is de beste manier om de smaak naar boven te halen, maar je kunt de flespompoen ook prima koken of stomen. Als je hem pureert en er verschillende specerijen aan toevoegt, kun je er een heerlijke, verwarmende soep van maken. Snijd hem doormidden, schraap de zaadjes eruit en je hebt twee perfecte kommetjes die erom vragen om gevuld te worden.

Je ziet deze zoete vrucht bijna nooit in desserts, maar je kunt er een echte Amerikaanse pompoentaart of deze pompoencupcakes mee maken. Het fijne is dat je niks weg hoeft te gooien, want de schil wordt tijdens het koken of roosteren zacht en kun je gewoon eten. De zaden zijn erg lekker als je ze roostert en besprenkelt met sojasaus.

Flespompoen is lekker met…
gember, kaneel, nootmuskaat, paprikapoeder, koriander, rozemarijn, appel, mais, chili, kazen als cheddar, gruyere en feta

10 recepten met (fles)pompoen
Simpele kipspiesjes met pompoen
Risotto met pompoen en pancetta
Lasagne met pompoen en worst
Risotto met pompoen
– Pompoen uit de oven met cranberryrijst
– Cacciatore van kip & pompoen
– Penne met pancetta & flespompoen
– Miljuschka’s pompoentaart
– Pompoenspinazie lasagne met dadels 
Risotto met pompoen en worstjes


 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief