Risotto met pompoen en pancetta

Risotto met pompoen en pancetta

Het is zover, de heerlijke herfst is begonnen! Tijd voor verwarmende stoofgerechten, goedgevulde soepen en stevige stamppotten. Het zijn vaak gerechten die wat meer tijd vragen, omdat ze alleen maar lekkerder worden hoe langer je de smaken laat intrekken. Hoe fijn is het dan als je in de voorbereiding en bij de afwas wat tijd kunt besparen? Met instant kokend water uit een Quooker hoef je niet eerst te wachten tot je waterkoker of fluitketel klaar is. Zo kun je je risotto direct van een scheutje bouillon voorzien wanneer je het nodig hebt en maak je een (eventueel) aangekoekte braadpan in een mum van tijd schoon.

Bereiding

1. Schil de flespompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel de ui en knoflook, snipper de ui fijn en hak de knoflook in stukjes.

2. Verhit de olie in een koekenpan, leg de pancetta erin en bak de plakjes in een paar minuten knapperig. Neem de pancetta uit de pan (maak de koekenpan nog niet schoon), laat de plakjes uitlekken op keukenpapier en breek ze dan in stukjes.

3. Zet de koekenpan terug op het vuur, voeg de tijm en pompoen toe en bak ze tot de pompoenblokjes goudbruin zijn. Voeg een scheut water toe, draai het vuur laag en laat de pompoen zacht worden. Neem de pan van het vuur en houd zolang apart.

4. Zet een schone pan op het vuur, voeg de boter toe en laat hem smelten. Doe de ui en knoflook in de pan en bak ze in een paar minuten zacht en glazig. Voeg de rijst toe en bak de korrels 1-2 minuten mee. Giet de wijn erbij en verhit tot-ie is geabsorbeerd — roer af en toe.

5. Verkruimel de bouillonblokjes over de risottorijst, voeg 2 soeplepels kokend water toe en laat de rijst het vocht onder regelmatig roeren absorberen. Blijf zo soeplepels kokend water toevoegen tot de rijst bijna gaar is.

6. Roer de pompoenblokjes erdoor, plus de meeste stukjes pancetta. Zet het vuur uit, rasp de parmezaan erboven en roer hem samen met een flinke klont boter erdoor. Laat de risotto 2 minuten rusten met het deksel op de pan.

7. Breng de pompoenrisotto op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper, bestrooi met de rest van de pancetta, wat geraspte parmezaan plus de tijm en serveer meteen.

[Credits: recepten en stylling Marieke Verdenius, fotografie Mitchell van Voorbergen]

 

Voor 2 personen:

    • 150 g flespompoen
    • 1 kleine ui
    • 1 teen knoflook
    • 1 el olijfolie
    • 4 plakken pancetta (of ontbijtspek)
    • 3 takjes tijm
    • 25 g boter, plus een flinke klont extra
    • 140 g risottorijst
    • 100 ml witte wijn
    • 1 blokje kippenbouillon
    • 40 g parmezaan

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief