Nu in ‘t seizoen: bietjes

25 februari

Bietjes: de schrappen liggen er vol mee deze tijd van het jaar. Wij gebruiken voornamelijk de rode biet, maar wat veel mensen niet weten is dat deze bietensoort talloze broertjes en zusjes heeft. Zo komt de biet net als de wortel in een groot aantal verschillende kleuren voor – van egaal wit en geel, tot een felgekleurde, gestreepte variëteit.

Stel je eens voor dat je een heerlijk gebraad met krokant gebakken aardappeltjes op tafel zet en dan met een waanzinnige bietensalade aan komt zetten – daar zullen je vrienden het nog lang over hebben en misschien kun je ze op die manier ook kennis laten maken met een toch redelijk ondergewaardeerde groente! De biet komt in verschillende soorten, kleuren en maten  en wat ze allemaal gemeen hebben is de zoetige smaak.  Wat dacht je bijvoorbeeld van de wilde biet, Pablobieten (babybietjes), Chioggia (Italiaanse bieten met witgestreept vruchtvlees), Burpee’s Golden (met oranje vruchtvlees) en Bull’s Blood (met roodpaars, eetbaar blad)?

Tips en tricks

  • Rode biet geeft vrij veel kleurstof af. Gebruik deze om glazuur, deeg of marsepein een rode kleur te geven. Zo gebruik je de biet als natuurlijke kleurstof!
  • Gebruik de biet als verrassende variant op de traditionele stamppot en maak een bieten-aardappelpuree. Combineer met een worstje en groene salade.
  • Geen zin om de knolletjes vooraf te schillen? Kook ze dan met schil en al. Houd ze na het koken onder de koude kraan, en je kunt ze zo uit hun jasje trekken.
  • De combinatie appel-biet is zoet en lekker fris en dus ideaal als dessert. Maak een bietensorbet door voorgekookte rode bietjes te pureren met een beetje rietsuiker en wat citroensap.  Schep het mengsel in een diepvriesbak en zet minimaal drie uur in de vriezer. Om het half uur doorroeren en serveren in een glas met schijfjes groene appel.
  • Deze smaken doen het goed in combinatie met biet: blauwe kaas , gember, granaatappel en munt. Onze favo combinaties zijn biet met mierikswortel, feta & mozzarella, haring, makreel, komkommer of dille.

Nog meer recepten met biet:

Het seizoen van de biet loopt van juli tot en met april 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief