Bietensalade met geitenkaas en hazelnoten

Bietensalade met geitenkaas en hazelnoten

“Af en toe zijn er dagen zonder een uitgesproken ‘ZIN IN IETS’. Dagen waarop er toch ‘iets’ gegeten moet worden. Mijn echtgenoot vindt het prima om in zo’n geval een uitsmijter of tosti te nuttigen, maar dat is mijn EER te na. Uitsmijters en tosti’s zijn katervoer of een hongerstopper na een fietstocht. Op dit soort dagen neem ik mijn toevlucht tot een bietensalade met geitenkaas en geroosterde hazelnoten. Dat smaakt namelijk altijd.” Aldus Anita Witzier in haar boek ‘Zonder Fratsen’.

Bereiding

1. Het bolletje geitenkaas prak ik fijn met citroenrasp plus een beetje sap, tot-ie een beetje crèmig is. Breng verder op smaak met zout en peper.

2. Vierendeel 4 kant-en-klaar gekochte gekookte bieten. Rooster 20 minuten met wat olijfolie en peper op 200 °C in de oven.

3. De bieten komen loeiheet uit de oven, dus laat ze eerst een beetje afkoelen voordat je ze besprenkelt met een dressing van een scheut balsamicoazijn, een beetje citroensap, 5 eetlepels olijfolie, zout en peper, de bosuitjes en verse of gedroogde oregano.

4. Dit alles leg je op een bedje van veldsla. (Als ik geen kaas in deze salade gebruik maak ik een dressing van 1 eetlepel rodewijnazijn, 1 eetlepel (of iets minder als je niet van te scherp houdt) geraspte mierikswortel – uit een potje –, 4 eetlepels olijfolie, zout en peper.) en garneer met geroosterde hazelnoten.

In de zomer laat ik de oven voor wat-ie is en eten we de gekookte bieten koud. Dan ben je echt zo klaar.

Tip: Eventueel serveer je er een paar plakken rauwe of parmaham bij plus volkorenstokbrood met een lik roomboter of gestoomde krieltjes. Die koop je bijna kant-en-klaar bij de supermarkt en stoom je gaar in de magnetron volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Dit recept is afkomstig uit ‘Zonder Fratsen’ van Anita Witzier.

Voor 2 personen.

  • 1 bolletje zachte, verse geitenkaas
  • 4 kant-en-klaar gekochte gekookte bieten
  • veldsla
  • citroenrasp en sap van 1 citroen
  • 3 fijngesneden bosuitjes
  • gedroogde of verse oregano
  • olijfolie
  • een scheut balsamicoazijn
  • zout en peper
  • een handje geroosterde hazelnoten

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief