Moederdag met een Surinaams tintje

12 april

De SuriMAM’s: ‘Op Moederdag bent u vrij, u hoeft niets te doen, dat doen wij!’, riepen we altijd naar onze moeder als het Moederdag was. Het begon altijd met een heerlijk ontbijtje, een lekkere omelet, toastbrood en een glaasje jus d’orange. Bij dit ontbijtje gaven we alle drie een zelfgemaakt presentje aan onze moeder, dat maakten we op school. Later toen we ouder waren, waren we iets minder creatief en namen we haar mee naar haar favoriete restaurantje in Amsterdam. Nu ik zelf moeder ben zorgt mijn zoontje voor een ‘zorgeloze’ dag. Ik vind bijna niets leuker dan dat hij zo zijn best heeft gedaan op een heerlijk ontbijtje. Maar het állermooiste cadeau is toch stiekem wel de extra berg knuffels en brasas (omhelzingen, in het Surinaams) die ik van hem krijg.

Voor deze ene speciale dag in het jaar heb ik een lekkere lunchtip voor de kinderen en partners om te maken voor moeders: een Surinaams broodje bakkeljauw[DK1] . Superlekker en makkelijk te bereiden. Fijne Moederdag!’

Broodje bakkeljauw
Voor 4 broodjes:

  • 1 pak bakkeljauw (á 500 g)
  • zonnebloemolie
  • 1 ui, gepeld, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, gepeld, fijngesneden
  • 2 tomaten, in stukjes gesneden
  • suiker
  • zout
  • 2 tl tomatenpuree
  • zwarte peper
  • 1 madame jeanette (optioneel)
  • paar takjes fijngesneden selderij
  • 4 Surinaamse puntjes of pistoletjes
  • zuur (optioneel)

1. Maak de bakkeljauw schoon en kook 15 minuten in ruim water om te ontzouten. Spoel af, laat uitlekken en knijp uit. Scheur in gepluisde stukjes.

2. Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg de knoflook toe en doe de tomaten, wat suiker, een klein beetje zout, de tomatenpuree en wat zwarte peper erbij. Bak eventueel een halve of hele madame jeanette mee.

3. Voeg de stukjes bakkeljauw toe. Voeg indien nodig een beetje water (of wat citroensap) toe en laat 10 minuten stoven.

4. Roer vlak voor serveren de fijngesneden selderij erdoor. Rooster de broodjes, snijd ze open en beleg ze met wat zuur en de bakkeljauw.


Tip De gezouten en gedroogde bakkeljauw kun je kopen bij de grotere tropische supermarkten of toko.

Moreen, Aretha & Martha Waal
SuriMAM COOKING
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Gelegenheden
Meer Gelegenheden
Gratis nieuwsbrief