Een feestelijk gedekte kersttafel maak je zo!

28 november

We geven je tips voor een mooi gedekte tafel voor kerst. Maar ook de rest van het jaar maak je met deze fijne ideetjes van iedere tafel iets feestelijks. Van fonkelende glazen tot chique linnen, van bloemen tot glitters en van alles-lekker-inkopen tot doe-het-zelven, met deze leuke tips en tricks maak je indruk op je gasten. 

Kies een thema
Of je van klassiek en wit houdt of van over de top en fleurig, het maakt niet uit. Wat je niet moet doen is een beetje van dit en een beetje van dat, dat maakt het minder pretty om te zien. Dus maak je keuze (ja, we snappen dat het moeilijk is, maar doe het toch maar…) en ga er 100% voor. Het makkelijkste? De basis simpel houden door één kleur te kiezen en te spelen met opvallende accessoires in een bepaalde kleur of kleurenpalet. Groen-wit-rood werkt voor de kerst natuurlijk altijd goed. Of wat dacht je van alles maagdelijk wit of juist goud met glitters? Er valt genoeg te kiezen! 
 
Tafeltje dekje 
Een chique, rijke tafel maak je door laagjes te maken. Begin met het tafellinnen, leg daar een placemat op, gevolgd door een groot en een klein bord. On top een servet in een zilveren servetring of een crea-bea-ring die je zelf hebt gemaakt – allebei reuze leuk. Het is ook mooi om alvast het bestek in te dekken. Al die messen, vorken, lepels, groot en klein, geven je al snel het gevoel dat je in een restaurant zit te eten. Hoe je dat ook alweer doet? Links liggen de vorken, met helemaal aan de buitenkant de vork voor het gerecht dat je als eerste eet. Rechts liggen de messen en een lepel voor de soep, als je die serveert. Boven je bord kun je het bestek voor het dessert neerleggen, met de steel van het lepeltje rechts en de steel van het vorkje precies de andere kant op. Dan moeten we natuurlijk ook nog een plekje overhouden voor de glazen. En als je het ons vraagt: zet er maar lekker veel van op tafel! Eén voor rode wijn, één voor witte en een waterglas. 
 
Tip van de redactie: ken je de besteksets van WMF al? Het zijn echte blikvangers. Het Corvo-bestek is bovendien zo ontworpen dat je het mes op iedere kant kan leggen. Hoe tof is dat?! Je kunt dus steeds een nieuwe tafellook creëren. Alle onderdelen zijn mooi smal gevormd, gematteerd en liggen goed in de hand. En helemaal prettig is natuurlijk dat de messen heel scherp zijn, zodat je ieder stukje vlees heel makkelijk kunt snijden. 
 
Versiering
Vaak is er in het midden van je tafel nog plek vrij om versiering neer te leggen (denk glitters, takjes en ballen) óf om neer te zetten. Als moet je met ‘zetten’ wel oppassen dat iedereen zijn overbuurman nog wel kan zien. Wij kiezen er altijd voor om de tafel al gedekt te hebben voordat de gasten binnenkomen. Dat scheelt weer een tijdrovend klusje en het ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit. Omdat het rond de feestdagen al druk zat is, laten we onze bloemen – die we het liefst door de hele kamer zetten – van de Flower Family komen. Bij The Flower Family krijg je namelijk bloemen met een verhaal, en dat voelt goed. Het is een bloemenservice die zich inzet voor mens, milieu en maatschappij. Ze hebben echt de meest prachtige, duurzaam gekweekte en seizoensgebonden boeketten, samengesteld door hun talenten. Zo van het land, direct bij jou in huis. Je hoort het, een aanrader dus! 
 
Dim het licht
Niets is meer sfeerverpestend dan felle lampen. Oké, we willen natuurlijk nog wel zien wat er op ons bord ligt, maar een tandje minder kan vaak wel. Met de slimme lampen van Philips Hue kun je tientallen verschillende scenes maken. Met één druk op de knop of met een opdracht aan Google (als je Google Nest hebt, wat echt ideaal is) creëer je een complete, aangename sfeer in huis. Zet het licht bij de borrel nog ietsjes feller, zodat iedereen die mooi gedekte tafel goed kan zien. En bij het eten dim je het licht dan gewoon naar ‘standje sfeervol’, waarbij je kaarsjes ook nog eens goed tot hun recht komen.
 
Bonustip voor een mooi gedekte kersttafel
Wil je de feestelijk gedekte kersttafel echt speciaal maken? Ga voor persoonlijke naambordjes, dat is pas écht liefde en aandacht voor de liefste, mooiste, leukste mensen om je heen. 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis nieuwsbrief