Laura de Grave

11 april

Toen Laura de Grave een paar jaar geleden haar vaste baan opzegde om te gaan freelancen als culinair journalist, besloot ze dat ze eerst meer wilde leren over eten. Ze bedacht een plan: ze zou bij restaurants en ambachten een ‘kijkje in de keuken’ nemen en daarover schrijven. Doordat ze samen met de chefs kookte, zou ze niet alleen veel leren, maar kon ze hun verhaal ook op een leuke manier vertellen.
 
Laura’s plan werd een succes en ze kreeg al snel de kans om te gaan schrijven voor tijdschriften. ‘Bovendien leerde ik Amsterdam op deze manier goed kennen,’ vertelt ze. ‘Toen ik met de ‘kijkjes’ begon, woonde ik er nog niet zo lang, maar langzaam vond ik mijn weg in de stad. Inmiddels mag ik mezelf culinair journalist noemen en schrijf ik regelmatig voor tijdschriften en online media. Een ‘eigen’ Amsterdams kookboek was een logische volgende stap.’
 
In Amsterdam Kookboek gaat Laura langs bij typisch Amsterdamse eetplekken en kookt ze telkens een gerecht met chefs en ambachtslieden, precies zoals ze ooit begon. ‘Doordat ik de recepten samen met de makers bereid in hun keukens, leer je wat ik van ze leerde. Kroketten bij Patisserie Holtkamp, ossenworst bij Slagerij De Wit en een zeewierburger bij The Dutch Weed Burger Joint: je ziet, voelt, ruikt, hoort en proeft alles met me mee.’
 
Naast oer-Hollandse klassiekers als stamppot en snert vind je in Amsterdam Kookboek ook multiculturele recepten die de 180 nationaliteiten van de stad weerspiegelen. Denk aan de beroemde oesters van Nam Kee, de Turkse pizza van Has Mercan en een broodje pom van Tjin’s toko. Achter elk recept zit een uniek verhaal, waaruit direct de link met Amsterdam blijkt. Voor de smaken van Amsterdam hoef je vanaf nu de deur dus niet meer uit – spring bij Laura achter op de fiets en cross met haar mee langs de allerlekkerste culinaire hotspots van onze hoofdstad.
 
Zin in een culinaire belevenis door Amsterdam? Bestel Laura’s boek hier (Uitgeverij Brandt, € 25) of ga zelf aan de slag met:
De jordanese gehaktbal
Voor oud & nieuw: Hartog’s oliebollen
Bietensoep met haring van Bak
 
[Credits: fotografie Hans de Kort]


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Friends
Meer Friends
Gratis nieuwsbrief