Food trend: vegan startups in 2020

3 februari

Al sinds haar negende eet Isabel Boerdam, bekend van haar foodblog en gelijknamige boek De Hippe Vegetariër, volledig vegetarisch. Sindsdien heeft zij zich ontwikkeld tot een expert in het laten zien van de mogelijkheden die de vegetarische keuken te bieden heeft. Twee jaar geleden besloot ze dat het tijd werd voor meer. Ze richtte de Nationale Week Zonder Vlees-campagne op, waar in 2019 meer dan 55.000 Nederlanders aan deelnamen. En dat allemaal om een positieve bijdrage te leveren aan de uitdagende klimaatdoelstellingen. Ze schrijft iedere maand voor Food and Friends een trendartikel, waarin ze jullie graag meeneemt langs allerlei vegetarische ontwikkelingen en biedt ze heerlijke vega receptinspiratie!

Ik geloof dat startups de bedrijven zijn met de gedurfde ideeën en innovaties die de wereld een stukje beter maken. In 2020 verwacht ik vanuit deze inspirerende hoek weer een heleboel groene innovaties! Deze jonge bedrijven hebben vaak de meest toffe producten, die nog niet op de markt zijn. Een voorbeeld hiervan is plantaardige kaas. Kaas heeft ongeveer net zoveel CO2-uitstoot als rundvlees en is daarmee alles behalve duurzaam. Toch zijn er nog maar weinig echt lekkere vervangers. En dat is balen, voor zo’n kaasliefhebber als ik.
 
Maar er is anno 2020 goed nieuws voor mij en alle andere kaaskoppen! Naast volle schappen vleesvervangers en zuivelalternatieven (een cappuccino met amandel-, haver- of sojadrink, anyone?), begint gelukkig ook het kaasschap te groeien. Plakjes kaas voor op de cracker, geraspte mozzarella over de ovenschotel, kaassaus voor de guilty pleasure mac ’n cheese of zelfs kaasfondue: het kan tegenwoordig allemaal plantaardig!
 
Laatst maakte ik kennis met de startup Willicroft, opgericht door Brad Vanstone. Deze jonge Amsterdammer, geboren in Engeland, besloot plantaardiger te eten om zijn bijdrage te leveren aan een beter milieu. Dat ging hem makkelijk af, alleen kaas vervangen was lastig door gebrek aan goede alternatieven. Hij besloot het zelf te gaan maken en vanuit zijn eigen keuken groeide de experimenten uit tot de producten This Is Not Fondue en This Is Not Cheese Sauce. Deze liggen in de schappen van de supermarkt én in een eigen traditioneel Hollandse kaaswinkel in hartje Amsterdam – maar dan plantaardig! Ik mocht er alvast van genieten en dat recept deel ik maar al te graag met je. Lees snel verder voor het recept voor de ultieme plantaardige kaasfondue! 
 
Veel mensen relateren plantaardig aan heel gezond. Natuurlijk kun je een stuk beter voor je lijf zorgen als je geniet van alles wat de groentejuwelier te bieden heeft, maar ook het vegetarisch guilty pleasure-aanbod wordt komend jaar groter dan ooit. Laatst besprak ik al de VEGA bitterbal, maar ook de startups spelen hier maar al te graag op in. De zoetekauwen kunnen genieten van vegan gebak, zoals die van jonge bedrijf Willem-Pie. Deze Amsterdamse bakkerij van Willemijn van Wenum maakt de mooiste, lekkerste en volledig plantaardige taarten voor zowel consumenten als bedrijven. 
 
Of je nou groot fan bent van kaas, gebak of de borrel: de startups zorgen er volgend jaar meer dan ooit voor dat jij goed zit. Ik ben benieuwd wat voor lekkere, plantaardige innovaties we gaan zien in 2020!
 
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief