Food trend: een weekje geen vlees

27 februari

Al sinds haar negende eet Isabel Boerdam, bekend van haar foodblog en gelijknamige boek De Hippe Vegetariër, volledig vegetarisch. Sindsdien heeft zij zich ontwikkeld tot een expert in het laten zien van de mogelijkheden die de vegetarische keuken te bieden heeft. Twee jaar geleden besloot ze dat het tijd werd voor meer. Ze richtte de Nationale Week Zonder Vlees-campagne op, waar in 2019 meer dan 55.000 Nederlanders aan deelnamen. En dat allemaal om een positieve bijdrage te leveren aan de uitdagende klimaatdoelstellingen. Ze schrijft iedere maand voor Food and Friends een trendartikel, waarin ze jullie graag meeneemt langs allerlei vegetarische ontwikkelingen en biedt ze heerlijke vega receptinspiratie!
 

Er is niet te ontkomen aan de vega(n) trend; iedereen weet tegenwoordig wel dat vlees eten veel negatieve impact heeft op de gezondheid en het milieu. Hier vind je een aantal tips die het je makkelijk maken om minder vlees te eten. Ga jij de uitdaging aan om een week geen vlees te eten en laat je je verrassen door de heerlijke vegetarische gerechten die restaurants te bieden hebben?
 
Een kleine moeite
Alle beetjes helpen, dat geldt gelukkig ook als het gaat om vleesconsumptie. Wat dacht je van een dag per week vegetarisch eten? Of misschien doe je dat al, en kun je van drie dagen per week vegetarisch naar vier dagen gaan. Het helpt allemaal! Als je een jaar lang één dag meer per week vegetarisch eet, bespaar je 1.000 liter water, 6 kilo dierenvlees en 565 kilometer autorijden aan CO2-uitstoot. Dat is dus een mega verschil voor een kleine moeite!
 
De Nationale Week Zonder Vlees
Wil je vaker vegetarisch eten maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan heb je geluk, want van 9 tot en met 15 maart vindt de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Tijdens deze week worden alle Nederlanders uitgedaagd om een week lang vlees over te slaan. Het doel is om iedereen te laten ontdekken dat de vegetarische keuken ontzettend lekker kan zijn. Tijdens die week krijg je informatie, tips en veel recepten om ook de rest van het jaar heerlijk vegetarisch te kunnen koken. Het wordt je dus lekker makkelijk gemaakt. Ik deel graag alvast één van mijn favoriete recepten: shakshuka met aubergine en vegetarisch gehakt. Bovendien zijn er speciale vega aanbiedingen te vinden in de supermarkten.
 
Vegetarisch buiten de deur

Zelfs vegetarisch eten buiten de deur is een eitje! Ik zie steeds vaker dat restaurants meer vegetarische gerechten op het menu hebben staan, anders dan de welbekende geitenkaassalade. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees doen bepaalde restaurants nóg beter hun best. Onderdeel van deze week is namelijk de Vegetarische Restaurantweek. De deelnemende restaurants door heel Nederland verrassen je met de lekkerste vega gerechten. Eén restaurantketen is wel heel stoer: restaurant ’t Zusje gaat met al haar filialen helemaal vegetarisch! Je kunt kiezen uit maar liefst 35+ gerechtjes.
 
Vegetarisch pop-up restaurant
Ook heeft de Nationale Week Zonder Vlees dit jaar een samenwerking met topchef Peter Lute. Hij opent met zijn team een Week Zonder Vlees pop-up restaurant in Muiden waar je kunt genieten van een heerlijk en bijzonder 3- of 5-gangenmenu. Het lijkt mij de perfecte start van een vegetarische(re) levensstijl!
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief