Food trend: duurzame vis en plantaardige alternatieven

14 november

Al sinds haar negende eet Isabel Boerdam, bekend van haar foodblog en gelijknamige boek De Hippe Vegetariër, volledig vegetarisch. Sindsdien heeft zij zich ontwikkeld tot een expert in het laten zien van de mogelijkheden die de vegetarische keuken te bieden heeft. Twee jaar geleden besloot ze dat het tijd werd voor meer. Ze richtte de Nationale Week Zonder Vlees-campagne op, waar in 2019 meer dan 55.000 Nederlanders aan deelnamen. En dat allemaal om een positieve bijdrage te leveren aan de uitdagende klimaatdoelstellingen. Ze schrijft iedere maand voor Food and Friends een trendartikel, waarin ze jullie graag meeneemt langs allerlei vegetarische ontwikkelingen en biedt ze heerlijke vega receptinspiratie!

‘Valt het jullie ook op dat het in relatie tot het klimaat heel vaak over de milieu-impact van vlees en minder vlees eten gaat? Veel minder hoor ik mensen praten over het eten van vis en de vraagstukken die daarbij komen kijken. Hoewel ik als vegetariër natuurlijk geen vis eet, ben ik wel ontzettend nieuwsgierig naar de duurzaamheid van vis. Vragen die bij mij spelen zijn bijvoorbeeld: ‘Hoe weet je of je duurzame vis op jouw bordje hebt liggen?’ en ‘Welke plantaardige alternatieven zijn er voor vis?’
 
Een tijdje geleden kreeg ik antwoord op deze vragen. Ik was namelijk bij een event waar onder andere Christine Absil van Good Fish Foundation en Victor Simoncelli van MSC spraken. Onder het genot van plantaardige alternatieven voor vis leerde ik tijdens dit event dat er veel meer vis uit de zee wordt gevangen dan dat er jaarlijks op natuurlijke wijze bijkomt. Dit wordt overbevissing genoemd. Dit is niet alleen een grote bedreiging voor de vissen, maar ook voor ons eco- en voedselsysteem. Daarnaast leerde ik over bijvangst; een onderdeel van de intensieve visserij. Om zoveel mogelijk vissen te vangen die commercieel gezien interessant zijn, komen er per ongeluk ook een heleboel vissen in het net die ‘niet zo interessant’ zijn. Zonder pardon worden deze vissen terug in het water gegooid. Bizar toch?!
 
Betekent het bovenstaande dat je nu geen vis meer kunt eten? Natuurlijk niet! Probeer alleen wel bewust te kiezen. Zo is er bijvoorbeeld de VISwijzer app. Superhandig, want je hebt hem altijd bij de hand en met deze app weet je gemakkelijk en snel wat een duurzame keuze in het vis-schap is. Ook kun je tijdens jouw dagelijkse boodschap letten op het MSC keurmerk. Zie je dat op de verpakking staan? Dan weet je dat deze vis duurzaam is gevangen.
 
Ben je net als ik vegetariër, maar wil je af en toe wel proeven van de zee? Ga dan eens voor zeewier op je bord. Zelf ben ik dol op deze plantaardige bron van eiwitten die bomvol omega 3 zit. Daarnaast is er ook steeds meer keuze in het vega(n) vis-schap, kijk maar eens goed rond in de supermarkt! Een van de nieuwste toevoegingen aan dit schap zijn de drie visalternatieven van QuornLemon & Pepper Fish Taco’s met een pikante ananassalsa. Eet smakelijk!’

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief