10 redenen om vaker kaneel te eten

22 december

Doe jij het liefst overal een snufje kaneel bij? Goed nieuws: deze heerlijke, verwarmende specerij heeft allerlei voordelen voor je gezondheid, dus blijf jij er maar lekker van genieten.

Dit zijn tien redenen om vaker kaneel te eten:
 
1.Beschermt je cellen
Kaneel zit boordevol antioxidanten en dat is goed voor je cellen. Antioxidanten helpen namelijk je cellen te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Maak bijvoorbeeld eens deze lamsschenkels mét kaneel om te profiteren van dit effect.
 
2.Gaat vroegtijdige veroudering tegen

Dezelfde antioxidanten in kaneel helpen om voortijdige veroudering tegen te gaan. Zeg dus maar dag tegen rimpels en lijntjes! Tip: met deze brigadeiros krijg je lekker veel van de goede antioxi-stofjes binnen.
 
3.Sterkere antioxiderende werking dan bosbessen
Wist je dat je voor hetzelfde effect van één theelepel kaneel je een volle kop granaatappelsap of een halve kop bosbessen nodig hebt? Ja, het is waar.
 
4.Kan ontstekingen helpen verminderen
Kaneel bevat bijzondere stofjes die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen. Dit zijn flavonoïden. Nóg een goede reden om wat vaker kaneel over je gerechten te strooien of dit lekkere gerecht met kaneel te maken.
 
5.Goed voor je suikerspiegel
Kaneel kan helpen om je suikerspiegel in balans te houden, dit komt niet alleen door de vele vezels in kaneel, die de opname van glucose vertragen, ook bevat kaneel een stofje dat in staat is om het hormoon insuline na te doen, die glucose uit je bloed naar je cellen brengt. Het stofje in kaneel doet hetzelfde, maar dan veel langzamer. Met deze repen zit je dus wel goed wat je suikerspiegel betreft.
 
6.Verbetert je gevoeligheid voor insuline
Insuline regelt niet alleen je suikerspiegel, maar ook je stofwisseling en energiegebruik. Veel mensen zijn ongevoelig(er) geworden voor dit hormoon. Kaneel kan helpen om de gevoeligheid te verbeteren en insuline zijn belangrijke werk te laten doen.
 
7.Mogelijk goed voor je brein
Twee stofjes in kaneel lijken de opbouw van een specifiek eiwit in de hersenen te remmen. Bij mensen met de ziekte van Alzheimer neemt dit eiwit – genaamd ‘tau’ – juist toe. Dit gezonde ontbijtje met kaneel is niet alleen heel verzadigend, maar ook nog eens goed kunnen zijn voor je hersenen.
 
8.Zou kunnen helpen tegen salmonella
Kaneel bevat een stofje met een ingewikkelde naam: cinnamaldehyde. Die zou de groei van bacteriën als listeria en salmonella kunnen tegengaan. Snufje extra kaneel in je baksels? Wij zeggen: doen!
 
9.Voor een gezonde mond
Onderzoekers hebben ontdekt dat kaneelolie bacteriën tegengaat die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem en gaatjes.
 
10.Goed voor je cholesterol
Er zijn aanwijzingen dat kaneel kan bijdragen aan een gezond cholesterol. Zo blijkt uit onderzoek dat de specerij de totale hoeveelheid cholesterol kan laten dalen, evenals het slechte LDL-cholesterol. Met deze lekkere kaneel-sinaasappels doe jij je lichaam zeker een plezier.
 
Credits tekst: Annemiek, Puur Figuur
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Tips
Meer Tips
Gratis nieuwsbrief