ZOMERSE LIMONADE VAN DE SURIMAMS

15 juli

‘In de zomervakantie gingen we vroeger altijd graag een paar weken naar onze oom en tante in Suriname. Dan dronken we vaak de heerlijkste zelfgemaakte siropen: in Suriname zijn ze er dol op! Eigenlijk op alle drankjes die je zelf kunt maken. Je hebt er immers zoveel verschillende vruchten die gebruikt kunnen worden voor heerlijke limonade, cocktails en mocktails, en bovendien kun je er naar hartenlust mee experimenteren. Onze tante Wonnie was een kei in het maken van limonade met siroop. Ze maakte vaak een voorraadje en bewaarde het in de koelkast in haar arsenaal Tupperwarekannen die in de jaren tachtig heel populair waren.
 
De nieuwe generatie – onze kinderen, neefjes en nichtjes – is ook dol op de Surinaamse siropen. Vooral op tamarindesiroop. Je kunt tamarinde bij de toko kopen, op de markt of bij de grotere supermarkten. Dus nu de zomervakantie begonnen is en het zonnetje hopelijk snel weer gaat schijnen, is het tijd voor een heerlijk Surinaams ijskoud tamarindesiroopje met een schijfje limoen om het af te maken. Geniet van de vakantie allemaal – proost!’
 
Tamarindesiroop
De tamarinde is een Indiase tropische boom. De naam komt van het Arabische Tamar-Hindi en het betekent de ‘Dadel van India’. De ovale, harde zaden liggen ingebed in donkerbruin, zurig aromatisch smakend vruchtvlees.
 
Ingrediënten
2,5 l water 
200 g fijne kristalsuiker
1 kg gepelde droge tamarindepeulen (of 500 g tamarindepulp)
sap van 1 citroen
 
Benodigdheden
flessen/kannen
zeef 
 
Bereidingstijd 60 minuten
Voor ongeveer 2 liter siroop 
 
Bereidingswijze
Breng het water aan de kook en voeg de suiker toe. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Voeg de gepelde tamarindepeulen toe en laat het 10 minuten meekoken. Laat de siroop eerst helemaal afkoelen en voeg dan de sap van de citroen toe. Giet de siroop door een zeef in flessen en bewaar het in de koelkast. 
 
Tip: wist je dat je bij de toko verschillende smaken essence kan kopen om Surinaamse siroop mee te maken?
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief