Wijnen en Schnaps’en

26 september

Slurp je gelukkig! In Wallis om precies te zijn, de prachtige natuur- en wijnregio in het zuidwesten van Zwitserland. Met bijna 5.000 hectare aan wijngaarden is dit het grootste wijngebied van het land. Bedenk daarbij topkwaliteit wijnen die rijkelijk gedronken worden tijdens diners en borreluurtjes met vrienden. Meet the good Wallis-wines, en boek alvast een plekje aan de lange tafels. Dit wil je. We delen onze tips!

#1 Les Celliers de Sion

Les Celliers de Sion kunnen we het best omschrijven als een soort wijn-toerismecentrum. Zonder de krioelende toeristen. Je kunt er op ontdekkingstocht door de geschiedenis van de lokale wijnen van de landgoederen Bonvin en Varone, je misschien wel bekend van een wijnetiket. Beklim de prachtige heuvel en geniet van een mindblowing uitzicht over de Rhônevallei; proef en slurp tijdens een van de proeverijen en leer alles over wijn en smaak. Ervaar iets unieks, ook als je al vaker een wijnproeverij hebt gedaan – beloofd.

#2 Morand-distilleerderij

Borreltijd: ontdek de destilleerderij Morand, waar je je door de bevlogen gids kunt laten rondleiden. Een gouden, oude vondst. Deze destilleerderij bestaat al sinds 1889 en het enthousiasme voor mooie producten stroomt al vier generaties lang door het bloed. Dus tsjah, waar wacht je nog op? Schenk een glaasje Williamine (een perfecte perenbrandewijn) en Abricotine (de naam verklapt het al: abrikozenbrandewijn) voor jezelf in en ga genieten. Maar er is meer: 35 siropen in verschillende smaken. Komt wel goed toch, met die borrel? 

#3 Varen

Ben je een natuurwijn-liefhebber? Ga naar het wijndorp Varen, waar ze hun ziel en zaligheid leggen in het op zo natuurlijk mogelijk verbouwen van wijn. Beter gezegd: het ademt hier wijn. Of je nu geniet van een gefermenteerd druivensap in een wijnkelder of de wijnboer vergezelt tijdens een wandeling door de wijngaarden, natuurwijn is de held. Hun Pfyfoltru-wijnen danken hun naam aan het Walliser-dialect voor vlinder. Deze wijnen staan voor natuur en ecologie maar ook voor gezondheid en welzijn. De IP-wijnen – wat verwijst naar hun natuurlijke manier van wijn verbouwen – reiken faam tot ver over de grens van Zwitserland.

#4 Top 10 wijnervaringen

We zeiden het al even: in Wallis vind je 5.000 hectare aan wijngaarden, dat zijn meer dan 7.000 voetbalvelden. We herhalen: zeven-duizend-voetbalvelden… De zon doet er het hele jaar door zijn best, en ook fijn: het gunstige microklimaat zorgt voor meer dan 50 druivensoorten (voor de kenners: AOC-druiven). Gelukje voor de wijnboer, gelukje voor jou. Want het is slurpen van wijnen waar je instant gelukkig van wordt – en nee, dan overdrijven we niet. Leer meer over de knowhow en wijnbouwspecialiteiten van het Wallis-kanton en ontdek deze tien niet te missen belevenissen voor alle wijnliefhebbers.

Bonustip: heb je onze top 4 van leukste food-tripjes in Wallis al zien? Je leest ze hier.

Fotocredits:

  1. ©Valais/Wallis Promotion – Frederic Huber
  2. ©Valais/Wallis Promotion – Pascal Gertschen
  3. ©Olivier Lovey
  4. ©Valais/Wallis Promotion – Christian Pfammatter

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food & Travel
Meer Food & Travel
Gratis nieuwsbrief