Reistip: proef het in Wallis

13 september

We vallen vandaag maar eens met de deur in huis: go to Valais! Onze food-rikketik sloeg er een paar slagen harder van, en dan willen we deze reistip natuurlijk met je delen. Zit je ready? Dit is waarom het Zwitserse Valais jouw nieuwe go-to is.

Valais, ofwel Wallis, is een kanton in het zuidwesten van Zwitserland. Van de vlaktes van het Rhônedal tot de bergweiden, en niet te vergeten de zonovergoten boomgaarden, het gebied is een tuin aan heerlijkheden waar de knowhow over lokale culi-specialiteiten door de generatie rolt. Saai en oldskool? Integendeel: smaken worden gecombineerd met culinaire creaties om je smaakpapillen anno nu te laten kietelen. We gingen op pad, en delen in willekeurige volgorde onze top 4 ‘deze-lokale-specialiteiten-wil-je-sowieso-proeven-tips’.  

#1 Avondwandeling en raclette in Nendaz

Een magische omgeving is Nendaz, aan de rand van het bos, een knisperend houtvuur… Ga je racletten met Anita dan zit je heerlijk weg te dromen (en te smikkelen!) in de natuur. Maar niet voordat je een mooie avondwandeling hebt gemaakt. Is sporten zeg maar niet echt jouw ding? Geen probleem: go slow en move better. Het tripje is voor iedereen. Begeleidt door de leuke gids, en het licht van je hoofdlamp, staat er iets bijzonders op je te wachten.

#2 Cholera uit Aletsch Arena

Toegegeven, dit gerecht klinkt niet zo gezellig, maar het is god-cholera-lekker. Proef het en je zult een van de meest traditionele gerechten van Wallis, cholera, in je hart sluiten. Niet zomaar werd dit gerecht vernoemd naar de ziekte. Toen in 1830 in Wallis de cholera toesloeg, probeerden de lokals vanwege het besmettingsgevaar zo veel mogelijk thuis te blijven. Ze kookten met wat er in de voorraadkast stond, bij de super om de hoek te krijgen was en gebruikten zelfgekweekte veggies uit eigen tuin. Het resultaat was cholera: een groentetaart gemaakt van blader- of kruimeldeeg. De taart heeft niet één vast recept – je kunt het naar hartenlust vullen – maar de meest bekende traditionele variant in de Aletsch Arena is die met aardappelen, uien, kaas en prei. Maar hé, als je deze taart van de meesters geproefd hebt, het recept mee in je koffer stopt, dan is het thuis een kwestie van eindeloos vullen met wat je lekker vindt…

#3 Morand-distilleerderij in de Martigny Region

Klaar voor een neut? Ontdek de destilleerderij Morand, die zijn deuren wagenwijd voor je opent om je door de bevlogen gids te laten rondleiden. Een gouden, oude vondst. Deze destilleerderij bestaat al sinds 1889 en het enthousiasme voor mooie producten stroomt al vier generaties lang door het bloed. We kunnen maar een ding zeggen… Ga en gij zult vinden: een Williamine (een perfecte perenbrandewijn) en Abricotine (de naam verklapt het al: abrikozenbrandewijn), twee van onze favorieten. Maar er is meer: 35 siropen in verschillende smaken. Daar zit er vast wel eentje bij die jou laat hunkeren.

#3 ‘Saaser Hauswurst’ uit Saas-Fee

Je gaat de kenmerkende Saas-huisworstjes zeker spotten. Er zijn veel soorten, maar er is maar één échte Saas-huisworst. En als iets lekker is, willen we natuurlijk weten hoe je het maakt. Maar helaas, de ingrediënten zijn topgeheim en dat maakt deze delicatesse misschien nog wel net dat beetje specialer. Eet hem met een stuk Walliser-roggebrood en iedere hap is als een cadeautje. Zo simpel als het klinkt, zo dubbel smaakvol is het.

Hadden we al gezegd dat je naar Wallis moest? Niets moet, uiteraard, maar als het toch even kan: reis af, laat ook jouw food-rikketik sneller kloppen en wordt verliefd op de natuur en de smaken van het heerlijke lokale eten.

Fotocredits:

  1. ©Valais/Wallis Promotion – Pascal Gertschen
  2. ©Saas-Fee/Saastal Tourismus  
  3. ©Olivier Lovey
  4. ©Valais/Wallis Promotion – Sedrik Nemeth


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food & Travel
Meer Food & Travel
Gratis nieuwsbrief