Visum, reis gepland, tas gepakt? Klaar om naar India te gaan!

25 april

India, een land met rijke cultuur, kleurige straten en hartelijke mensen. Met 1,2 miljard inwoners heeft India na China de grootste bevolking ter wereld. Het land heeft zich dan ook ontpopt tot een populaire vakantiebestemming. Kenmerkend voor India zijn de Taj Mahal, de prachtige sari’s, de kleurrijke feesten, levendige markten, prachtige tempels en natuurlijk de heerlijke Indiase keuken. Ook in Nederland zijn we dol op Indiase gerechten. Wie kan verse naan, romige kip korma of een knapperige samosa nou weerstaan? Ga thuis aan de slag of proef het lekkerste Indiase eten in het land zelf. Ben je van plan dit jaar nog naar India af te reizen? Dan hebben we nog een fijne tip: regel je visum voor India met VisumBuitenland.nl (dat gaat echt verrassend makkelijk!) en ontdek dit veelzijdige land en haar kruidige keuken.
 
India is een groot en divers land met een lange geschiedenis. Dit is goed terug te zien in de Indiase eetcultuur. Er wordt veel gebruik gemaakt van verschillende soorten rijst, granen, aardappelen en groenten. En ondanks de grote verschillen binnen het land, zitten vrijwel alle Indiase gerechten bomvol smaak door de vele specerijen. Die specerijen worden samen met kruiden tot garam masala’s gemalen, die per streek, recept en familie verschillen.
 
Geografie
De kookstijl verschilt ook van regio tot regio en is grofweg op te delen in de Noord-Indiase en Zuid-Indiase keuken. In Noord-India wordt voornamelijk tarwe verbouwd. Men geeft daar dan ook veelal de voorkeur aan brood, zoals naan en chapattis, in plaats van rijst. Veel populaire gerechten die wij eten komen uit het noorden, omdat deze gerechten over het algemeen een stuk minder pittig zijn dan wanneer je afreist naar het zuiden. Hoewel India als land van de vegetariërs bekend staat, zijn in het noorden van India voornamelijk vleesgerechten met lam, kip en geitenvlees erg geliefd. Een van de meest bekende gerechten is kip tandoori, waarbij kippenvlees in een houtoven (de tandoor) wordt klaargemaakt. In het zuiden daarentegen wordt vooral rijst gegeten. De Zuid-Indiase keuken wordt gekenmerkt door currygerechten, veel Spaanse pepers en verse groente en fruit.
 
Religie
Ook religie speelt een belangrijke rol in de Indiase keuken. Zo is de koe volgens het hindoeïsme een heilig dier, waardoor hindoes geen rundvlees eten. Moslims daarentegen eten geen varkensvlees, omdat zij het varken als onrein beschouwen. Veel Indiërs eten bovendien helemaal geen vlees, waardoor veel Indiase gerechten vegetarisch zijn.
 
Eetgewoonten
Veel Indiaas eten wordt gegeten met de hand of met brood als ‘gereedschap’. Er zijn dan ook verschillende soorten broden die je vaak terugziet bij de maaltijd, zoals naanbrood en papadums. Daarnaast eet men in India traditioneel met de rechterhand. De linkerhand wordt als onrein beschouwd, dus onthoud: daarmee mag je nooit het eten aanraken. Wat er nog meer verschilt met het Westen? De maaltijd wordt vaak zittend op kussentjes op de vloer of lage stoeltjes gegeten.
 
Thali
Thali is de Indiase naam voor een ronde schaal om eten op te serveren. Daarnaast wordt de term ook gebruikt om te verwijzen naar een Indiase maaltijd welke bestaat uit verschillende gerechten geserveerd op een schaal. Een Indiase thali is dan ook een goede en smakelijke manier om het cultureel erfgoed te ontdekken. Vanuit het oude Indiase geneeskunde systeem, ayurveda, worden zes basissmaken in voedsel aanbevolen om mentaal en fysiek gezond te blijven: zoet, zuur, zout, bitter, scherp en samentrekkend (denk aan taninezuur). Een perfecte thali is een mix van alle deze zes smaken. Zo vind je hierop bijvoorbeeld een curry met een kruidige en zure smaak, groente voor de vitaminen en mineralen, een beetje yoghurt of raita, een pittige en een bittere pickle en iets zoets, zoals chutney. Heerlijk!
 
Wist je dat…

  • Er in New Delhi al in 1000 voor Christus mensen woonden?
  • India het land is waar het minste vlees gegeten wordt?
  • 75% van de wereldwijd geconsumeerde kruiden in India wordt geproduceerd?
  • Je koeien, die vaak midden op de weg lopen, niet mag wegjagen? Ze worden als heilig beschouwd, en het zou dus slecht voor je karma zijn.
  • Het gebruikelijk is je schoenen uit te doen wanneer je een traditionele hindoewoning binnengaat?
  • De hoofdstad van India met bijna 23 miljoen inwoners de vijfde stad ter wereld is?
  • Walt Disney zich liet inspireren door de Taj Mahal voor het paleis van de sultan van Aladin?
  • De mensen hier tellen vanaf hun pink en niet vanaf hun duim?

Visum India aanvragen
Enthousiast geworden? Plan lekker die reis. Niet vergeten dat je ook een visum voor India moet aanvragen. Onze tip: doe dit via VisumBuitenland.nl, dit is één van de grootste full-service visumbureaus van de Benelux en helpt jou graag bij het aanvragen van jouw visum voor India. Je vindt op de website alle informatie die je nodig hebt, zoals de kosten van dit visum of informatie voor wanneer je voor langere tijd in India wilt blijven.
 
Voorproefje

Wil je thuis alvast de smaak van India voorproeven? Dan hebben wij hier vijf recepten waarmee je aan de slag kunt. Duik de keuken in en creëer jouw eigen thali.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food & Travel
Meer Food & Travel
Gratis nieuwsbrief