Valentijnsdag met een Surinaams tintje

13 februari

Martha van SuriMAM Cooking: ‘Ik heb Surinaams voor je gekookt!’ Met deze woorden verraste mijn toenmalige vriend – en nu mijn man – mij op Valentijnsdag. Een topactie. Na veel telefonisch contact met zijn hulplijnen, mijn zussen Aretha en Moreen, had hij de hele middag in de keuken gestaan en alles uit de kast gehaald. Dat hij Surinaams gekookt had was een geweldige verrassing, want voor een man die geboren en getogen is in Vlaardingen en is opgegroeid met aardappels, groenten, gehaktballen en een kuiltje jus, was dat een hele prestatie. ‘Ik heb het met liefde voor je bereid, met hulp van je lieve zussen.’ Soso lobi! Als jouw geliefde jouw lievelingseten uitgerekend op Valentijnsdag voor je bereidt, dan ben je toch verkocht? Ik in ieder geval wel!
 
In de Surinaamse cultuur wordt op speciale dagen vaak iemands lievelingsmaaltijd bereid. Denk aan een verjaardag of een huwelijksfeest, maar ook aan begrafenissen: in de creoolse cultuur wordt op de dag van de uitvaart de lievelingsmaaltijd van de overledene gegeten. Valentijnsdag is hét moment om te laten zien dat liefde door de maag gaat; op die dag moet je gewoon uitpakken en het lievelingsgerecht van je grote liefde koken.
 
Recept
Wil je jouw geliefde een beetje warmte geven tijdens jullie Valentijnsdiner? Doe dan een beetje homemade Surinaamse sambal erbij. Niet te weinig, nee, juist nét wat meer, zoals het ook in de liefde gaat. Njang swietie en soso lobi! Hier vind je het recept.
 
Martha’s bonustip voor Valentijnsdag:
Bij Valentijnsdag hoort natuurlijk ook een bloemetje. De bekendste Surinaamse bloem is de Faja lobi, vurige liefde. Een prachtige, rode bloem die zéker bij Valentijnsdag hoort.
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Tips
Meer Tips
Gratis nieuwsbrief