Tips voor jouw tripje naar Gent

18 juni

Gent is een stad die leeft. Ideaal voor een weekendje weg, zonder dat je stad en land hoeft af te reizen. Want je zit er zo met NS International. De stad ademt geschiedenis, maar is ook niet onbekend met het trendy en moderne stadsleven. Dit is dé stad voor levensgenieters: niks moet, alles kan. De sympathieke en gastvrije Gentenaren weten wat goed leven is. Wij waren wel benieuwd naar deze stad en gingen op pad.
 
Na een treinreis van ongeveer 3,5 uur vanaf Rotterdam strijken we op maandagavond neer in het mooie Gent. Reizen maakt hongerig, dus tijd voor het diner! We belanden bij restaurant Multatuli. Deze naam verwijst naar het pseudoniem waaronder Eduard Douwes Dekker zijn boek ‘Max Havelaar’ schreef. Het restaurant dankt haar naam aan haar historische band met Multatuli zelf. De schrijver hield hier in 1867 namelijk een vrij ophefmakende voordracht. En met dat boek komen we bij de andere reden voor deze naam: veel ingrediënten zijn afkomstig van eerlijke handel, dus met een Fairtrade-of Max Havelaar-label. Daarnaast werken ze ook met zoveel mogelijk biologische producten en natuurvlees. De keuze voor “Multatuli” lijkt dan ook niet meer dan logisch.
 
Dinsdagochtend staat een boottocht over de Gentse binnenwateren op de planning. Het komt met bakken uit de hemel, maar dat mag de pret niet drukken. Vanaf het water leren we de stad en haar verleden kennen vanuit een charmant perspectief.
 
Na onze boottocht strijken we neer bij de initiatiefnemers van donderdag veggiedag van EVA. Gent is namelijk een vega-hotspot bij uitstek: de stad heeft namelijk het grootste percentage vega(n) restaurant van Europa! Het wordt daarom ook wel de vega hoofdstad van Europa genoemd. Wil jij ook eens een dagje zonder vlees? Probeer dan eens deze pasta met auberginebeignets, cashewkaas-kroketjes of spicy edamame rösti met mangosalsa. En maak je diner compleet met deze vegan crema catalana als nagerecht.
 
Na ons bezoek aan deze vegetarische organisatie is het tijd voor de lunch. Bij Boon genieten we van een heerlijk huisgemaakt soepje met bio desembrood en de meest prachtige salades. Dit geeft ons weer genoeg energie om de stad verder te gaan ontdekken. We gaan sneukelen. Ja je hoort het goed, sneukelen! Dit woord wordt enkel in Gent en omstreken gebruikt en betekent snoepen of smikkelen. Tijdens een ware sneukeltour bezoeken we samen met een gids de mooiste en lekkerste plekjes van de stad. Een echte aanrader.
 
Een van de hoogtepunten van onze sneukeltour een piepklein snoepwinkeltje midden in de stad. Confiserie Temmerman is een begrip in Gent voor heerlijk ouderwetse snoepjes en Gentse lekkernijen als mokken, knopkes, muilentrekkers en cuberdons. Een waar walhalla aan zoete lekkernijen.
 
Ook brengen we een bezoek aan stadsbrouwerij Gruut. Hier wordt bier met een uitzonderlijke eigenschap gebrouwen. De Gentse Gruuten worden namelijk zonder hop wordt gebrouwen. Echt speciaal bier dus! We sluiten de dag af met een diner bij Amigo. Hier geniet je van allerlei Mexicaans-Midden-Oosterse gerechtjes, die je met de hele tafel kunt delen. Laat je verassen door de spicy feta brûlée, smelt weg bij de romige burrata of ga voor de shakshuka met gehaktballetjes óf portobello. Dat wordt moeilijk kiezen met zoveel lekkers!
 
Bij een tripje naar België mag één ding niet ontbreken: echte Belgische chocolade. Op woensdag ochtend vertrokken we dan ook richting La Maison 12 voor een chocoladeworkshop. Dit atelier wordt gerund door Mia & Hendrik, van wie chocolade de rode draad in hun leven is. Het is dan ook een warm welkom met een tafel vol prachtige gebakjes, chocolaatjes en warme chocolademelk. Daarna is het tijd om aan de slag te gaan. Van Belgische truffels en studentenhaver tot een gepersonaliseerde chocoladereep. We komen zeker niet met lege handen thuis!
 
Onze reis sluiten we af bij culinair festival Gent Smaakt. Op dit jaarlijkse festival word je door verschillende Gentse chefs culinair verwend en laten lokale producenten je proeven van de authentieke producten waar de stad zo graag van ‘sneukelt’. Van oerdegelijke Vlaamse kost, verfijnde Franse fine cuisine en verrassende wereldkeukens tot trendy wining & dining. Dit is dé plek om het gastronomische paradijs van Gent te ontdekken.
 
Kortom, Gent is een stad die je gezien moet hebben. Met haar gezelligheid, rijke historie en overvloed aan lekkernijen is het de ideale bestemming voor een weekendje weg.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food & Travel
Meer Food & Travel
Gratis nieuwsbrief