Cashewkaas-kroketjes

Cashewkaas-kroketjes

Een heerlijke vegan variant op de welbekende kaaskroketjes. Dit gerecht zit bomvol crunch! Niet alleen van de kroketjes, maar ook van de zoute tamari-amandelen. De kaassmaak komt door de combinatie van cashewnoten, edelgistvlokken en heerlijke bleke miso. Deze miso is ook ideaal om een dressing mee te maken. Let op: het koken zelf neemt niet zoveel tijd in beslag, maar je maakt wel eerst een cashewpuree die even moet afkoelen en opstijven. Deze kroketjes zijn ook lekker als aperatiefhapje en bij de borrel met een chili- of tomatenchutney.

Bereiding



1. Kook de cashews enkele minuten. Giet af.

2. Blend de uitgelekte cashews met 100 ml vers water. Voeg de edelgist toe met de kokosolie, de ciderazijn, de miso, het citorensap, de ui, de knoflook en het zout. Blend dit tot een fijne, gladde puree. Laat afkoelen en daarna opstijven in de koelkast.

3. Neem twee ondiepe schalen. Roer in de eerste schaal enkele lepels kikkererwtenmeel tot een licht beslag met wat water tot je ongeveer de dikte krijgt van een pannenkoekenbeslag. Voeg eventueel wat gedroogde tijm of andere kruiden toe voor extra smaak. Strooi de panko in de tweede schaal.

4. Verwarm de oven voor op 180º C. Beleed de bakplaat met bakpapier.

5. Nu begint het echte werk: kroketjes maken! Rol bolletjes van de cashewpuree, een flinke eetlepel per kroket. Haal de bolletjes door het beslag en vervolgens door de panko. Leg de kroketjes op de bakplaat en druk de bovenkant een beetje plat. Herhaal tot het deeg op is*

6. Was de spinazie en meng met een paar lepers vinaigrette.

7. Serveer de kroketjes met de gedresseerde sla en wat tamari-amandelen.

Tamari-amandelen:
Verwarm de oven voor op 160º C. Beleed een bakplaat met bakpapier. Hak de amandelen grof. Meng ze met de tamari of de gerooke shoyu en spreid ze uit op de bakplaat. Bak ze knapperig in 10-15 minuten.

*Je kunt het teveel aan kroketjes makkelijk invriezen en vervolgens afbakken wanneer je ze nodig hebt.


Credits: fotografie Eveline Boone (@Frenchbeans.be) & receptontwikkeling Sandra Geerts (@Sanskeuken). In samenwerking met EVA.

Voor 4 personen.

  • 300 g cashewnoten, overnacht geweekt
  • 100 ml water
  • 3 el edelgistvlokken
  • 3 el kokosolie
  • 75 ml ciderazijn
  • 1,5 el shiro miso (witte miso pasta)
  • 1 el citroensap
  • 1 tl gedroogde uienpoeder
  • 1/2 tl gedroogde knoflookpoeder
  • 1 tl zout
  • enkele eetlepels kikkererwtenmeel
  • panko
  • jonge spinazie, veldsla of rucola, om te serveren
  • tamari-sesam vinaigrette (van Lima, of kies voor een andere vinaigrette)

Tamari-amandelen:

  • 70 g amandelen
  • 1 el (zoutarme) sojasaus of gerookte shoyu

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief