Stop foute tonijn uit blik!

29 maart

Food and Friends visexpert Bart van Olphen strijdt al jaren voor een visschap met 100% duurzaam gevangen vis erop. Veel supermarkten bieden inmiddels verantwoorde alternatieven aan, voornamelijk in het vers- en diepvriesvak. Maar juist de zo geliefde blikjes tonijn worden over het hoofd gezien als we bewust boodschappen doen in de supermarkt.
 
Wist je dat tonijn uit blik is het meest gegeten visproduct in Nederlandse huishoudens is (gevolgd door verse Hollandse haring en de welbekende vissticks)? Waarschijnlijk heb ook jij altijd wel een blikje in de voorraadkast staan voor een snel te maken salade, pasta of borrelsnack. Maar let je eigenlijk op welk blikje je koopt?
 
Uit zijn recentelijk gepubliceerde tweede kookboek, volledig gewijd aan vis uit blik, blijkt wel dat Bart gek is op blikvis. Tevens bracht hij onder zijn eigen merk Fish Tales diverse blikjes met onder andere duurzaam gevangen tonijn op de markt. En dat deed hij niet zomaar: ‘Grote visconservenproducenten stunten met lage prijzen. Twee blikjes voor de prijs van één. En dat gaat ten koste van een gezonde visstand in de zee,’ vertelt Bart. Als verantwoord alternatief draagt hij het blikje tonijn aan dat is gevuld met door het Marine Stewardship Council (MSC) duurzaam gecertificeerde tonijn die met een hengel is gevangen. Volgens Greenpeace is dat de enige echte duurzame methode om tonijn te vangen. ‘Tevens steun je met het eten van deze tonijn lokale visserijgemeenschappen in ontwikkelingslanden die geheel afhankelijk zijn van tonijnvangst met hengels.’
 
Duurzaam gevangen tonijn is, zoals Bart uitlegt, afkomstig uit een gezond visbestand, volledig traceerbaar en de vangstmethode (hengel en lijn) levert nagenoeg geen bijvangst op van kwetsbare en bedreigde soorten als schildpadden, marlijnen, haaien en andere tonijnsoorten zoals grootoog- en blauwvintonijn. Met de campagne Stop Foute Tonijn roept Bart consumenten en producenten op om te kiezen voor bliktonijn zonder ‘nare bijsmaak’. Zodat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van tonijn uit blik. Op de website stopfoutetonijn.nu vind je informatie over wat goede en foute tonijn is en waar je op kunt letten als je voor het blikschap staat. 
 
#StopFouteTonijn
Ben jij ook zo’n groot tonijn-uit-blik-liefhebber? Deel dan deze campagne, jouw favo tonijnrecept of een ander statement met ‘goede’ tonijn. Gebruik de hashtag #stopfoutetonijn en kies voor duurzaam gevangen tonijn.

Lekkers met tonijn uit blik
We hebben natuurlijk ook foodinspiratie voor je klaarstaan met vis uit blik. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tuna melt als dikke lunchtip? Kijk hier voor meer heerlijke gerechten met vis uit blik! 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief