Steun de Zeeuwse kreeftvissers

30 maart

Deze tijd zorgt voor veel onzekerheid, ook bij onze Zeeuwse vissers. Jaarlijks wordt de start van het seizoen van de Oosterschelde kreeft op de laatste donderdag van maart feestelijk ingeluid. Wekenlang kijken bekende en minder bekende chef-koks uit naar de eerste vangsten van de in heel Europa geprezen Zeeuwse kreeft. Maar dit jaar is alles anders. Zonder tromgeroffel varen de kreeftenvissers vanaf 26 maart uit om een paar uur later de eerste Oosterscheldekreeft aan wal te brengen. Omdat alle horeca – het grootste afzetkanaal van de visserij – gesloten is dreigt het voor de vissers een rampzalig seizoen te worden. Elk jaar worden zo’n 60 duizend kreeften gevangen, maar waar moeten de kreeften dit jaar naartoe?

Daarom heeft onze visexpert Bart van Olphen (mede eigenaar van Fish-Tales)  in samenwerking met de Zeeuwse kreeftenvissers een uniek initiatief gestart. De wereldberoemde Oosterschelde kreeft, die je normaal alleen bij toprestaurants vindt, kan namelijk gekookt en wel bij jou voor de deur worden afgeleverd. Op en top genieten voor de foodies onder ons én je ondersteunt onze Zeeuwse kreeftenvissers. 

Wist je dat?…

  • De ene schaar is de andere niet. Als je goed kijkt, zie je dat één van de scharen lang, dun en scherp is – die gebruikt de kreeft om te snijden en te scheuren. De andere is dik en stomp – die is om te knijpen en kraken. In de grote schaar zit meer vlees.
  • Kreeften zijn met name geliefd om hun zoete smaak. Die zoetheid hebben ze te danken aan de grote hoeveelheid suikers en zoete aminozuren in het vlees.
  • De Oosterschelde kreeft is diepdonkerblauw-zwart van kleur. Zo zijn ze goed gecamoufleerd op de zeebodem. Die schutkleuren krijgen ze doordat ze pigmenten uit het planktonvoedsel (caratenoïden) aan de eiwitten in het pantser binden.
  • Als je aan de binnenkant van de kop van de gekookte kreeft kijkt vind je vaak een groenachtig ‘prutje’. ‘Prutje’? Welnee, we noemen dit ‘tomalley’ en is voor menig kreeftenliefhebber misschien wel het meest smaakvolle deel van de kreeft. Erg lekker en heerlijk om je mayonaise of saus verder mee op smaak te brengen. Gooi het vooral niet weg.

Recepten
De bezorgde kreeft kun je direct eten, omdat deze direct na de vangst gaar gekookt zijn. Lekker om ‘m lauwwarm te serveren met een goeie lepel mayonaise. Maar met een paar extra stappen kun je er nog veel meer lekkere recepten mee maken. We geven je hier wat suggesties.

Je kunt de Oosterscheldekreeft hier bestellen. Als je vóór 17 uur besteld, wordt de kreeft de volgende dag aan de deur bezorgd. Behalve Oosterscheldekreeft, kun je ook oesters laten bezorgen. Hieronder geven we je een handig stappenplan voor het zorgvuldig en vooral veilig openen van de oesters.

  1. Leg een dubbelgevouwen theedoek op je aanrecht en leg daarop de oester met de platte kant naar boven.
  2. Vouw de andere kant van de theedoek deels over de oester heen zodat de smalle kant uitsteekt. Steek met je andere hand de punt van het oestermes in de smalle kant van de twee schelpen.
  3. Wrik het mes tussen de twee schelphelften heen en weer tot de oester opengaat.
  4. Neem de oester met de platte kant boven in je hand. Til de bovenste helft een beetje op met het mes en beweeg langzaam naar het andere uiteinde, terwijl je langs de onderkant van de bovenste schelp schraapt.
  5. Maak de oester los in de onderste schelp door deze langs de schelp los te snijden. Nu kun je de oester eten. 

Oesters zijn heerlijk om ‘zo’ te eten. Misschien heeft een druppel citroen of een beetje versgemalen wel je voorkeur. Vaak zie je in restaurants een sjalottenvinaigrette geserveerd worden bij je oesters. Door een sjalotje ragfijn te snijden en te mengen met een goede scheut rode wijnazijn heb je ‘m in no-time zelf gemaakt!

Credits Fotografie: David Loftus en Jaap van Rijn.
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief