Vorarlberg Kässpätzle

Vorarlberg Kässpätzle

Heerlijke eierpasta met kaas en gebakken uitjes: de traditionele Kässpätzle (of Käsknöpfle zoals ze ook wel worden genoemd) zijn een waar genot. Diegenen die de geweldige smaak van lokaal eten waarderen moeten deze typische Voralberg Kässpätzle écht proberen. Deze kaas pasta wordt hier per regio vaak net iets anders gemaakt. In Montafon, bijvoorbeeld, krijgt de Spätzle haar speciale smaak van de “Sura Kees”, een aromatische, magere kaas. In andere regio’s wordt het gerecht vaak op smaak gebracht met een mix van milde en aromatische bergkaas. Vaak wordt het geserveerd samen met aardappelsalade, groene salade of huisgemaakte appelmoes.

Bereiding



1. Kneed de eieren, het meel, zout, nootmuskaas en wat lauwwarm water in een soepel deeg. De textuur van het deeg moet tussen vloeibaar en vast liggen. Gebruik een Spätzle schaaf* om het deeg in kokend water te ‘raspen’. Haal de Spätzle uit het water waneer ze aan het oppervlakte komen drijven. (Je kunt de Spätzle ook vervangen door gewone elleboog macaroni).

2. Mix de kaas. Doe ververvolgens de Spätzle en kaas beetje bij beetje bij elkaar in de beboterde pan.

3. Warm de boter op in een kleine pan. Bak vervolgens de uitjes totdat deze goudbruin zijn. Let op dat de uitjes niet té bruin worden. Haal de uitjes uit de pan en laat deze eventueel uitlekken op wat keukenpapier. 

4. Garneer de Kässpätzle met wat fijngesneden bieslook en de gebakken uitjes. Breng op smaak met peper.

*Een speciale Spätzle schaaf is online of in kookwinkels te koop. 

Klik hier voor het originele recept met handige video! Meer weten over Vorarlberg? Lees hier alles over de verschillende regio’s en must-do’s. 

Copyright: Michael Gunz / Vorarlberg Tourismus

Voor 4 personen.

  • 5 eieren*
  • 500 g patentbloem* 
  • 125 ml water*
  • snufje zout
  • snufje nootmuskaat 
  • 100 g Voralberg bergkaas**
  • 100 g Voralberg Alpenkaas** (of Emmentaler)
  • 100 g Voralberg Räßkäse** (een pittige kaas)
  • 1 ui, in dunne ringtjes
  • 150 g boter
  • 1/2 bosje bieslook
  • gemalen peper


*Je kunt ervoor kiezen om de Spätzle te vervangen door gewone elleboog macaroni. In dat geval vervang je de 5 eieren, 500 g patentbloem en 125 ml water door 300-350 g ongekookte elleboog macaroni. Bereid deze volgens de verpakking.



**Hier kun je kaas uit Voralberg online kopen, maar je kunt deze natuurlijk ook vervangen door varianten die je in je eigen supermarkt vindt.



 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek