Luna Trapani: ‘Voordat ik op een plantaardige levensstijl overging, was ik dol op gefrituurde inktvisringen. Na mijn overstap zocht ik naar een goed alternatief om een vegan versie te bedenken. Deze calamari zijn gemaakt van oesterzwammen en lijken net echt. Ze zijn gezond (afgezien van het frituren) en smaken door het zeewier echt naar de zee. In Spritz staan ze dan ook standaard op de menukaart.’
Tartaarsaus
Meng in een kom de mayonaise, peterselie, knoflook, sjalot, augurken, kappertjes en eventueel zout en peper tot een homogene, dikke saus. Bewaar de tartaarsaus maximaal een week in de koelkast.
Calamari van oesterzwam
1. Snijd de oesterzwammen in schijfjes van 1 cm dik.
2. Neem een kleine, ronde uitsteekvorm met een doorsnede van ca. 1-1½ cm. Leg de uitsteekvorm in het midden van een schijfje oesterzwam en steek het middengedeelte eruit. Wat overblijft moet een beetje op een platte donut lijken. Doe dit met alle schijfjes oesterzwam. Wat je overhoudt van de oesterzwammen kun je gebruiken voor een ander recept.
3. Klop in een kom de bloem en het water tot een glad mengsel, dat op pannenkoekenbeslag moet lijken. Voeg wat extra water toe, als het beslag te dik is. Strooi het paneermeel met de nori in een ondiep bord. Dompel niet meer dan vijf oesterzwamringetjes in het bloempapje, draai ze voorzichtig om met een vork zodat ze helemaal bedekt zijn.
4. Schep ze met een vork op uit het mengsel en laat ze in het paneermeel vallen. Draai ze weer voorzichtig om zodat ze aan elke kant bedekt zijn met het paneermeel. Herhaal dit met alle ringetjes.
5. Verwarm de olie in een diepe pan of in een friteuse. Check of de olie voldoende heet is door een houten lepel in de olie te dompelen. Als de lepel bruist, is de olie heet genoeg. Leg de calamari voorzichtig in de hete olie. Frituur in een pan niet meer dan vijf calamari tegelijk; in een friteuse kun je er meer frituren. Frituur ze ca. 4-5 min. of totdat ze goudbruin en krokant zijn.
6. Schep ze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout en peper en serveer met de tartaarsaus.
Voor 4 personen
6 grote, regelmatige koningsoesterzwammen
100 g bloem of kikkererwtenmeel (voor een glutenvrije versie)
150-200 ml water
200 g paneermeel (eventueel de glutenvrije versie)
1 vel nori (zeewier), gesnipperd
plantaardige olie, om te frituren
snufje zout en peper
1 portie tartaarsaus (zie hieronder)
Tartaarsaus (voor 4-6 porties)
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.