Vegan bearnaisesaus

Vegan bearnaisesaus

Bearnaise is een klassieke saus op basis van een wijnreductie met dragon, en heerlijk bij allerlei soorten groenten. Het is net als mayonaise een saus die zich vormt op basis van een emulsificatieproces, maar dan voor warme bereidingen.

Bereiding

1. Laat de witte wijn met de azijn, het sjalotje en drie takjes dragon in een steelpan zachtjes trekken. Het mag tot ongeveer de helft inkoken. Giet het door een zeef en weeg af. Je moet uiteindelijk 50 g overhouden. Kook de gezeefde reductie eventueel nog iets meer in tot er 50 g over is.

2. Voordat je de volgende stap zet, wil ik je op het hart drukken om absoluut niet te roeren of te mengen. Doe de gesmolten boter in een maatbeker. Voeg de sojamelk, mosterd, het zout en de 50 g wijnreductie toe. Roer dit dus niet door elkaar, maar laat de laagjes los op elkaar liggen. Zet een staafmixer onder in de beker, laat draaien en trek langzaam omhoog. Zo kan zich een mooie emulsie vormen.

3. Hak de blaadjes van de overige twee takjes dragon fijn en voeg ze toe aan de saus. Serveer de saus lauwwarm.

  • 100 ml droge witte wijn
  • 2 el azijn
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 5 takjes dragon
  • 200 g ongezouten plantaardige harde boter, gesmolten en afgekoeld tot lauwwarm
  • 100 ml sojamelk (dit kun je niet vervangen door een andere melk)
  • 1 ½ tl mosterd
  • 1 tl zout

Extra benodigdheden

  • maatbeker
  • staafmixer

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine