Bearnaise is een klassieke saus op basis van een wijnreductie met dragon, en heerlijk bij allerlei soorten groenten. Het is net als mayonaise een saus die zich vormt op basis van een emulsificatieproces, maar dan voor warme bereidingen.
1. Laat de witte wijn met de azijn, het sjalotje en drie takjes dragon in een steelpan zachtjes trekken. Het mag tot ongeveer de helft inkoken. Giet het door een zeef en weeg af. Je moet uiteindelijk 50 g overhouden. Kook de gezeefde reductie eventueel nog iets meer in tot er 50 g over is.
2. Voordat je de volgende stap zet, wil ik je op het hart drukken om absoluut niet te roeren of te mengen. Doe de gesmolten boter in een maatbeker. Voeg de sojamelk, mosterd, het zout en de 50 g wijnreductie toe. Roer dit dus niet door elkaar, maar laat de laagjes los op elkaar liggen. Zet een staafmixer onder in de beker, laat draaien en trek langzaam omhoog. Zo kan zich een mooie emulsie vormen.
3. Hak de blaadjes van de overige twee takjes dragon fijn en voeg ze toe aan de saus. Serveer de saus lauwwarm.
Extra benodigdheden
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.