Tomatensalade met basilicum

Bereiden

'Caprese, tricolore... hoe vaak kun je een tomatensalade opnieuw uitvinden? Dit is zeg maar een klassieke versie op mijn manier. In de laatste veertig jaar hebben we tal van verschillende tomatenrassen leren kennen en eten, maar de waarheid is dat er nog vele honderden andere soorten bestaan: dik, dun, mooi, lekker, zoet, geel, peervormig, gestreept, zwart... de keus is eindeloos. Als je op de boerenmarkt of in de betere supermarkt zoekt, moet je zeker aan lekkere vleestomaten kunnen komen. Die flinke jongens zijn zoet, stevig en als ze goed rijp zijn waanzinnig lekker. Vanwege het formaat doe ik er altijd iets heel eenvoudigs mee en ik combineer ze zodanig met hun beste kameraadjes - tomaat, basilicum, zoutige kaas en goede olijfolie - dat je bij elke hap het volledige smaakpalet binnenkrijgt.' - Jamie Oliver

1. Snijd de tomaten horizontaal in dikke plakken en leg ze op twee borden of op een serveerschaal.

2. Pluk het basilicum, houd de kleinste blaadjes apart en stamp de rest met een snufje zout in een vijzel tot een dikke, groene pasta. Voeg heel geleidelijk de extra vierge olijfolie en de rodewijnazijn toe en blijf roeren totdat je een heerlijk dikke basilicumolie hebt.

3. Proef, voeg naar smaak zout en peper toe, schep de olie op de plakjes tomaat en spreid het met de achterkant van de lepel uit. Kruimel of rasp er wat ricotta of feta over. Leg de resterende kleine blaadjes basilicum midden op de plakjes tomaat en serveer er warm, knapperig brood bij... Heerlijk!

Dit recept komt uit het boek 'Jamie's reizen' van Jamie Oliver (€20,-, Kosmos Uitgevers). 
 Eat Happy van Melissa Hemsley

Lees het interview met Melissa Hemsley en maak kans op haar nieuwe boek Eat Happy.
 
 

Hi foodlover,

Wat leuk dat je op de gloednieuwe site foodandfriends.nl bent beland! Vanaf nu af aan kan je hier lekker rondgluren tussen de recepten van bekende chefs en upcoming culi-lovers, kies voor een snel doordeweeks gerecht en laat me je een handje helpen om flink uit te pakken voor een diner met vrienden en familie. Want of je nu een bakkoning bent of niet verder komt dan een eitje bakken, op foodandfriends.nl vind je tips en tricks om ieder gerecht te laten slagen.

Vergeet niet om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte!

Liefs, Lot

foodandfriends.nl