- Verwarm de oven voor tot 210 °C hetelucht of 230 °C elektrisch. Vet de taartvorm in met de boter.
- Meng de olijfolie, rodewijnazijn, honing en wat zout en peper in een kommetje. Schenk het in de taartvorm en strooi er de tijmblaadjes over. Voeg de cherrytomaten, sjalotten en olijven aan de taartvorm toe en bestrooi met zout en peper.
- Rol het bladerdeeg uit en snijd bij tot een ronde lap met een diameter van 24 cm. Leg de deeglap over de vulling en stop de randjes goed in. Maak met een scherp mes 3 inkepingen in het deeg. Bak de taart 30 – 35 minuten in de oven, tot het bladerdeeg goudbruin is.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de pesto in een kommetje en breng op smaak met zout en peper.
- Haal de tarte tatin uit de oven en leg een groot bord op de vorm. Draai de vorm en het bord voorzichtig om, zodat de taart met de deegkant naar beneden op het bord ligt. Verwijder de vorm.
- Schep de grove pesto over de tarte tatin en snijd de taart in punten.
VOOR 12 PERSONEN • 1 UUR EN 5 MINUTEN
- 1 el boter, op kamertemperatuur
- 2 el olijfolie
- 2 el rodewijnazijn
- 2 el honing
- blaadjes van 5 takjes verse tijm
- 600 g cherrytomaten
- 2 sjalotten, in dunne ringen
- 100 g Kalamata olijven
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- zout en peper
VOOR DE GROVE PESTO
- 25 g vers basilicum, fijngesneden
- 25 g pijnboompitten, geroosterd
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 15 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 10 g pecorino, geraspt
- 50 ml extra vierge olijfolie
VERDER NODIG
- taartvorm, Ø van 24 cm (geen springvorm)
- mengkommetje
- kommetje voor de grove pesto